Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 trikova koji smanjuju račun za struju: kako da grejete dom efikasno i štedljivo

Evo kako da tokom grejne sezone smanjite račun za struju...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Teška je to dilema - smanjiti grejanje, smrzavati se i tako štedeti novac ili učiniti dom odgovarajuće toplim - što može da znači plaćanje velikih računa za grejanje i bankrot kućnog budžeta.

Postoje trikovi kako da vam u kući bude toplo, a da to ne rezultira većim troškovima. Sve što treba da uradite jeste da pripazite na ovih 10 stavri. 

1. Proverite da li vam toplota izlazi kroz prozor i vrata zbog loše izolacije

Oblepljivanje prozora i vrata je najbrža i najjeftinija opcija za rešavanje izlaska topline. Gumena traka, prva je i jeftinija opcija, a ako želite malo efikasniju, tada kupite silikonsku traku koja zahteva malo više izdvojenog novca. 

2. Ako nemate termostat, svakako ga nabavite, vredi svaki dinar

Ugradnja automatskog termostata na radijatore je, takođe, mera uštede jer održava temperaturu prostora na istoj visini. Osim toga, odlična je odluka nabaviti i digitalni tajmer kojim možete odrediti kada će se grejanje paliti ili gasiti, odnosno pojačati ili smanjiti. Na primer, namestite ga da se upali ili pojača sat vremena pre dolaska kući, tako grejanje neće raditi ceo dan, a u domu će biti toplo. 

PROČITAJTE JOŠ: Sve zamke centralnog grejanja

3.Iskoristite svu energiju koja izlazi iz radijatora

Iza radijatora koji se nalaze na spoljnim zidovima, ispod prozora, stavite reflektirajuću foliju. Tako će prolaz topline biti usmeren na prostor, a ne na prozor. Dobro je i staviti dodatnu izolaciju iza radijatora koji se nalaze na spoljnim zidovima, na primer, stiropor. Na taj način će se ponovno gubiti manje topline.

4. Budite mudri s provetravanjem kuće, da ima svežeg vazduha, a da toplina ne beži

Izbegavajte držanje prozora i balkonskih vrata “na kip” jer će vam tako toplina izlaziti, a kvalitet vazduha neće postati idealan. Umesto toga provetrite prostor nekoliko puta dnevno po pet minuta, pa prozore ili vrata skroz zatvorite.

5. Zavese i roletne koristite noću kako bi više topline ostalo u stanu

Spuštanjem roletna toplina će se duže zadržavati u prostoru i nije loše to napraviti noću. Tokom dana, ako je napolju sunčano, razmaknite zavese da bi toplina sunca ulazila u dom i tako ga dodatno zagrejala.

6. Ako dimnjak ne koristite, zatvorite ga 

Imate li u kući dimnjake koje koristite povremeno, bilo bi dobro da ih zatvorite (ostavite otvore za svetlost) jer je nekorišćeni dimnjak kao rupa u plafonu kroz koju ulazi hladan vazduh. Stručnjaci procenjuju da se kroz otvoreni dimnjak gubi oko 25% energije potrebne za zagrevanje prostora.

PROČITAJTE JOŠ: Grejanje: sve što treba da znate o kaminima

7. Pripazite da vam se toplina ne gubi već na startu - izolirajte kotao  

Ako vam je kotao za centralno grejanje u hladnom prostoru kuće, bilo bi dobro da cevi  izolirate posebnim navlakama.

8. Tokom vrlo hladnih dana ne gasite grejanje, smanjite ga ako niste kod kuće 

Puno energije se troši zagreavanjem hladnog prostora pa pokušajte držati temperaturu podjednakom - tokom dana na oko 20, a noću na 15 stepeni.

9. Ako imate parket ili pločice, zimi ih prekrijte tepihom 

Na pločice ili parket stavite tepih, biće vam toplije za noge, a i to će poslužiti kao svojevrsna izolacija koja će sprečavati gubitak topline kroz hladan pod. Kada dođu topliji dani, tepih zarolajte i sklonite.

10. Pazite na nešto ispred ili iznad radijatora da ne ometa širenje topline prostorom 

Daska postavljena iznad radijatora je prepreka toplom vazduhu da izlazi kroz prozor pa ju je dobro imati. Radijatore nemojte zaklanjati zavesama ili nameštajem jer to onemogućuje zagrevanje prostora pravilno.

Dodatni saveti

Dodatno ćete zagrejati dom ako nakon završetka pečenja ostavite vrata šporeta otvorenim. Takođe, neki ljudi štede na grejanju tako da za vreme ekstremno hladnih noći na prozore stavljaju plastičnu foliju s mehurićima (koja se inače koristi kod zaštite pri transportu, nije skupa). Ona pomaže da više toplote ostane u prostoru.

  Izvor:

Izvor: 24sata.hr

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije