Ovaj spisak će obradovati svaku domaćicu koja nema dovoljno vremena da se posveti generalnom čišćenju stvari i nepristupačnih delova u domu. Otkrijte kojih je to 7 mesta u vašem domu dovoljno je da očistite jednom u 365 dana.

1. Dubinski očistiti tapacirani nameštaj

Ako se pojavi fleka na tapaciranom nameštaju možete je sami ukloniti, ali godišnje čišćenje možda je bolje prepustiti profesionalnim službama za čišćenje koje imaju adekvatnu opremu potrebnu za čišćenje tapaciranog nameštaja.

PROČITAJTE JOŠ: Brzinsko detaljno čišćenje: 16 jednostavnih koraka do blistave kuhinje

2. Dubinski očistiti tepih

Dubinsko čišćenje tepiha podrazumeva pranje tepiha sredstvom koje će ukloniti sve nečistoće i učiniti da opet izgleda kao nov. Tepih možete odneti i na profesionalno čišćenje. Dubinsko čišćenje tepiha preporučuje se svakih 12 do 18 meseci.

3. Usisati ili obrisati prašinu oko ventilacionih otvora

To se odnosi na ventilacione otvore klima uređaja, kupatilske ventilacione otvore i slično. Kod usisavanja ventilacionih otvora preporučuje se upotreba četke sa čekinjama kojom treba da pređete po lajsnama kako biste sprečili da vam kroz ventilacioni otvor u dom ulazi prašina.

4. Obrisati baštenski nameštaj

Baštenski nameštaj najbolje je očistiti tokom proleća, kada dvorište ili terasu uređujete za tople mesece koji dolaze. Malu količinu deterdženta za sudove pomešajte u toploj vodi, pa prebrišite sto i stolice. Isperite nameštaj baštenskim crevom.

5. Dubinski očistite mašinu za sušenje veša

Sklonite cev sa kojom je spojena sušilica, pa usisivačem temeljno prođite unutra, oko i ispod mašine za sušenje veša, tako da što dublje možete da očistite svaki deo unutar mašine i oko nje. Kako biste sebi olakšali posao možete kupiti duge četke za čišćenje. 

6. Čišćenje tavana

Mnogima ove prostorije služe za odlaganje stvari koje nam višu nisu potrebne, ali mislimo da bi nam jednom ipak opet mogle zatrebati. Ili stvari za koje nemate gde da ostavite, osim na tavanu. Zato je dobro da jednom godišnje pregledate šta se sve tamo nalazi i rešite se stvari koje vam više sigurno neće trebati.

PROČITAJTE JOŠ: Izbacite hemiju: 8 prirodnih sredstava za čišćenje u kuhinji

7. Očistite garažu i podrum

Garaže i podrumi mnogima služe za odlaganje stvari koje nemate više gde da držite pa jednom godišnje izdvojite vreme kako biste videli šta se sve nakupilo i rešili se stvari koje vam više ne trebaju.

Izvor: Zadovoljna