Rasteretite se stare odeće, čim neke komade niste nosili poslednje tri godine - mala je verovatnoća da ćete ih ikada opet i poneti, piše Cosmopolitan.

PROČITAJATE JOŠ: Živa, olovo, cijanid: otkriven sastav u kopijama kozmetičkih proizvoda

To je bila logika moje najbolje drugarice sa kojom sam napravila strateški plan kako prodajom starih krpica možemo da zaradimo i investiramo u nove. Ali pre nego što započnete sa realizacijom ove ideje potrebne su vam smernice kojih možda niste ni svesni. 

Mi smo mislile da je ovo lagan poduhvat samim saznanjem da postoji sajt pod nazivom Moje krpice, ali pronašle smo se u nezahvalnoj situaciji. Ogromna količina nagomilanih stvari, a zarade nigde. Pa šta zapravo sve treba da znate kako biste imali priliv novca umesto konstantnog taloženja na rashodnoj strani bilansa. Sada se nalazite u ulozi prodavca, pa tako morate i da razmišljate.

Koraci su sledeći:

1. Pospremite ormane, odvojite stvari koje ste sigurni da nećete više nositi i razvrstajte ih po kategorijama - hi fashion brendovi (tu spadaju i komadi domaćih dizajnera), street  fashion marke poput Zare, Manga, H&M-a i komade koji nisu neki opšte poznati brend. Bonus vrednost imaju komadi sa etiketom koje nikada niste obukli.

2. Zatim napravite još jedno sortiranje izabranih artikala na osnovu očuvanosti. Slikajte sve proizvode iz svih uglova (možete i telefonom), pogotovo delove koji su oštećeni jer je jako bitno da online predstavite pravo stanje svojih stvari.

3. Otvorite nalog na nekom od sledećih sajtova: www.limundo.com, www.kupindo.com, www.mojekrpice.rs, www.kupujemprodajem.com ili www.halooglasi.com, mada su prva tri ipak najbolja kada je u pitanju prodaja odeće. Postavite slike predmeta (tri su dovoljne), jasno ga opišite, obavezno navedite sve njegove mane, način i troškove slanja kako bi članovi odmah bili upoznati.

4. Ažurno odgovaranje na postavljena pitanja kupaca je najbitnije, ne zaboravite da oni javno ocenjuju pa nam od njih zavisi online reputacija.

Koji sajtovi su na našem tržištu najbolji?

1. Moje krpice

Idealne za: Ovo je sajt sa najvećom bazom korisnika koji su najviše modno orijentisani, tako da luksuznije stvari hi fashion brendova bolje prolaze. Utisak mojih drugarica koje imaju svoje butike na njemu je da se skuplje i kvalitetnije stvari bolje prodaju. Znači kožne jakne, večernje haljine, firmirane cipele ili satovi bolje prolaze od običnih majičica. Marke poput Just Cavalli, Replay, Diesel, Isabel Marant imaju ogroman odziv. Na primer moja drugarica je prodala stari Michael Kors sat za 10.000 din. u roku od tri dana.

Pazite: Veoma je bitno da dobro opišete realno stanje stvari, a homemade slike bolje prolaze od fotografija istog proizvoda sa interneta jer pružaju osećaj realnosti. Česti su zahtevi za samo razmenu stvari.

Trik: Sajt pruža mogućnost da platite bolju poziciju proizvoda na otvarajućoj stranici za samo 30 dinara na nedeljnom nivou. Nikada ne postavljajte ceo asortiman odmah jer ažuriranjem proizvodi vam se besplatno pojavljuju u delu Novo na početnoj strani.

2. Limundo i Kupindo

Idealne za: Ovo su dva sajta pod istim okriljem, samo im je sistem prodaje drugačiji. Limundo ima sistem aukcije gde se ljudi biduju dok se ne postigne vaša željena cena, dok Kupindo funkcioniše po principu oglasa sa slikom proizvoda. Ovaj sajt je povoljniji za krpice masovnih brendova poput Manga, Zare...

Pazite: Pokretanje same aukcije košta od 0 do 170 dinara na Limundu, a na Kupindu sajt uzima 8% od prodajne cene.

Trik:  Vodite računa o dogovoru za slanje stvari jer poštarina je oko 150 dinara koje kupac plaća, pa je poželjno to naglasiti. U suprotnom, uvek možete da se dogovorite sa kupcem oko ličnog preuzimanja. Limundo ima odličan sistem zaštite potrošača.

PROČITAJTE JOŠ: Oprez: kancerogene materije pronađene u proizvodima za bebe i decu

3. KupujemProdajem

Idealan za: Ovaj sajt je najidealniji za sportsku opremu i elektroniku. Mada po Ivanu, uredniku Menshealth magazina i velikom šopoholičaru, ovo je najidealniji sajt na kojem mogu da se pronađu modeli koji nikada u Srbiju nisu došli. Samo je potrebno strpljenje pri traženju artikla jer baza podataka je puna online fanatik šopera koji baš ovde rasprodaju i traže jedinstvene modele.

Pazi: Ovo je jedini sajt koji traži da se popuni deklaracija gde ostavljate svoj matični broj. Desila se situacija da je jednom kupcu umesto laptopa došao panj na kućnu adresu, pa od tada zbog autentičnosti stvari postoji ovaj formular. Zato budite pažljivi pri opisu proizvoda.

Trik: Kupujemprodajem vam nudi opciju posebnog kreiranja sajta, što ako imate raznoliki asortiman nije loša ideja.

Tekst: Ana Ostojić