Feng šui ili veština usklađivanja odnosa čoveka i njegovog okruženja se primenjuje već više od četiri hiljade godina.

Prostor u kome živimo utiče na naš prosperitet, uspeh, ali i našu ravnotežu, kao i opšte zdravstveno stanje. Praktikovanje ove stare kineske tehnike i pravilno uređenje našeg prostora može nam pomoći da u njemu uživamo i na pravi način usmerimo energiju na zadovoljavanje sopstvenih potreba, želja i planova.

Budući da, pored uopštenih pravila, postoje i finese vezane za naše individualne razlike, evo nekoliko saveta koje možete da primenite usklađujući se prema vašem horoskopskom znaku.

Ovan

Pioniri zodijaka, Ovnovi su poznati po tome što poseduju ogromnu energiju. Smeli, tvrdoglavi, hrabri, otvoreni, svojeglavi. i odvažni. Uvek veseli, nasmešeni i optimistični. Privlače ih izazovi i novi počeci, uvek željni stalnih iznenađenja i neprestane akcije. Ovom vatrenom znaku je često teško da dostigne duševni mir, jer je u neprestanoj želji za akcijom i stoga mu se preporučuje da ima figuricu zeca kojoj se po tradiciji pripisuju dobre osobine posebno one vezane za dug život i duhovni mir. U mnogim narodima je smatrana kao simbol sreće i dugovečnosti. Može se nositi i u obliku amajlije. Kako Ovan predstavlja početak zodijaka, tako su i u stanu ili kući u kojoj živite veoma bitna ulazna vrata. Ona bi trebala da budu uredna i lepa, otirač uvek čist, a obuća uvek skrivena, kao i ofinger sa jaknama i kaputima. Đubre ne bi trebalo ostavljati pored ulaza, već za njega naći novo mesto.

Bik

Strpljivi, tvrdoglavi, miroljubivi, senzualni, istrajni i uporni. Vole sigurnost i zato im je atmosfera porodičnog doma veoma važna. Najčešće su vrlo srdačne, ljubazne i pristupačne osobe. Bikovi su materijalisti, ekonomska sigurnost im je vrlo bitna, te ako nisu potpuno zbrinuti ne mogu se opustiti i uživati ni u jednom segment zivota. Inače, u vole uživati i cene sve što je lepo. Pravi su gurmani, a većinu svog vremena vole provoditi u kuhinji. Kuhinja treba da bude nameštena tako da šporet ne bude pored frižidera, niti pored sudopere. Između šporeta koji simbolizuje vatru i sudopere i frižidera koji su simboli vode, najbolje je postaviti drvenu ploču i time uneti sklad između ovih nespojivih elemenata. Posebnu pažnju treba obratiti na što više prirodnog osvetljenja i izbegavati fluorescentne lampe, koje negativno utiču na celokupno zdravlje, a posebno na oči i nervni sistem.

Blizanci

Poznati i kao vetropiri zodijaka, Blizanci su duhovite i radoznale osobe. U njihovom društvu nikad nije dosadno. Rođeni su zabavljači, veoma prilagodljivi i komunikativni. Ipak, veoma su površni i teško stvaraju dublje odnose. Odlikuje ih kako mentalna, tako i fizicka pokretljivost. Zele svuda da stignu i zato ne mogu da se zadrže dugo na jednom mestu. Njihov problem je nesređen život i preterana pokretljivost. Budući da obožavaju promene njihov životni prostor treba da bude uvek dopunjen nekim novim detaljem i zanimljivom sitnicom tako da se ove nemirne osobe osećaju kao da su uvek na nekom drugom mestu. S obzirom da su i sami užurbani i neorganizovani, preporučuje im se dominacija plave boje koja u feng šuiu podržava organizovan život.

Rak

Hipersenzitivni Rakovi su zbog svoje osećajnost spremni da reaguju i na najmanju sitnicu. Skloni su čestim promenama raspoloženja, a najosetljiviji su kada dođe do bilo kakvog problema u njihovom domu i neskladnih odnosa unutar članova najbliže porodice. Rođeni u ovom znaku imaju razvijen zaštitnički i materinski instinkt, i još kao vrlo mladi dovoljno su zreli i spremni na roditeljsku odgovornost. Boginja Kuan Yin, prema tradicionalnom feng šui metodu, signifikuje zdravlje, žensku energiju i plodnost. Ukoliko imate bilo kakvu vrstu problema sa reproduktivnim organima, ova amajlija je savršena sa uspostavljanje ravnoteže u genitalnim organima, a veruje se i da pozitivno utiče na začeće.

Lav

Samouvereni Lavovi jednostavno obožavaju da budu u centru pažnje. Sunce ih čini velikodušnim i dominantnim. Ovo je znak koji nosi puno energije i vitalnosti. Moraju u svemu biti najbolji, a ističu se svojom odvažnošću i hrabrošću. Vole izazove i stalna dokazivanja. Žive od pohvala i divljenja drugih ljudi, pa ukoliko želite da ostavite dobar utisak na Lava, stalno mu delite komplimente.

Budući da je ovo kraljevski znak, prirodno je da žele živeti i u takvom okruženju, sa puno svetla i okruženi vrednim, skupocenim stvarima kako bi se osećali na tronu. Amulet Nasmejanog Bude je odličan ukoliko želite prosperitet na polju novca, karijere, ali i života uopšte. Najidealnije mesto za Budu je na stočiću u prostoriji u kojoj najviše boravite. Mazite ga svaki dan i velika je verovatnoća da će vam se, u tom slucaju, sve želje ispuniti.

Devica

Prvo što pomislite kada su Device u pitanju su organizovanost i pedantnost. Lepo se ponašaju i vole ljude koji se tako ponašaju. Imaju mišljenje o svemu i ne ustručavaju se da ga javno kažu. Radoznale su, intelligentne, odgovorne, strpljive, organizovane, temeljne, analitične i oprezne. Karakteristična je i težnja ka perfekcionizmu. Ipak, najnegativnija osobina je preterana briga o zdravlju. Većina pripadnika ovog znaka razmišlja o hrani koju unosi u organizam, znajući da je ona veoma bitna kada je celokupno zdravlje u pitanju. Treba posebno obratiti pažnju na raspoloženje tokom obroka, jer ako je neraspoložena illi nervozna, Devica će sigurno imati problem sa varenjem. Da bi poboljšala raspoloženje dok unosi hranu, trpezarija u kojoj obeduje mora biti uređena u skladu sa feng šui tehnikom. Trpezarijski sto treba da bude okrugao da bi se izbegle ostre ivice i potenciijalne razmirice među ukućanima, a sam krug je simbol jednakosti i razumevanja. Na stolu bi takođe trebalo da stoje vaze sa cvećem ili činije sa voćem koje simbolišu izobilje.

Vaga

Najizraženije karakteristike vezane za sedmi horoskopski znak su izražen osjećaj za pravdu, kao i saosjećanje sa ljudima u nevolji. Društveni su i neodlučni, a teže harmoniji i ravnoteži. Važe i za osobe sa stilom, imaju prefinjeni ukus i obožavaju luksuzne stvari. Od presudne važnosti je da žive u lepom i mirnom ambijentu u društvu voljenih osoba. Meditacija i mirna harmonična atmosfera deluju pozitivno na njihov nervni sistem. Budući da je dnevna soba mesto gde primaju svoje brojne prijatelje, ona mora biti opremljena sa ukusom i stilom. Kreveti i fotelje treba da budu odmaknuti od zidova najmanje deset santimetara u obliku kruga ili elipse sa stočićem u sredini. Takođe, delove nameštaja koji služe za sedenje ne treba okrenuti tako da kad sedate leđima budete okrenuti prema prozoru. Biljkama treba popuniti prazne uglove, a sobu osvetlili lusterima i lampama. Važno je da, ukoliko želite harmoniju u dvoje, postavite u paru figurice mandarinske patke koje predstavljaju snažne inicijatore ljubavi. Partner koga privuku u prostor će im sigurno doneti sreću za kojom tragaju.

Škorpija

Škorpija-žestok i agresivan, ali i mističan, magnetski privlačan i intuitivan. Poznat kao vrlo jak znak, lojalan prema prijateljima, ali isto tako nepoverljiv i zatvoren prema nepoznatima. Osnovna pokretačka energija ovog znaka je psihoseksualna, pa je s tim u vezi neophodno pravilno namestiti spavaću sobu. Osim kreveta i po jedne komode sa obe strane kreveta i lampe, u ovoj sobi ne bi trebalo da se nalazi ništa drugo. Krevet ne sme da se nalazi ispod prozora, kao ni slika iznad kreveta. Negativno je i držati ogledalo u spavaćoj sobi, jer ono remeti san i neophodan odmor. Budući da vam je cilj da probudite erotsku ljubav, najidealnije bi bilo da u toj sobi držite sliku vas i vašeg partnera sa jednog od nezaboravnih godišnjih odmora.

3 najvažnija feng šui saveta za više novca u kući

Strelac

Poslednjeg u nizu vatrenih znakova odlikuje ogromna doza optimizma i avanturizma. Strelac je zabavan, bezbrižan, veseo znak koji ne robuje nikakvim ograničenjima, okvirima i pravilima. Uživa u slobodi i želi iskoristiti sve što mu život pruža. Obožava putovanja, daleke zemlje i egzotiku u svakom obliku. Smanjenje vatrenosti ovog znaka i dovođenje iste na noramlnu meru se postiže postavljanjem fontane u severni sektor doma, čime se uspesno balansira pomenuti element. Dom u kome se ovaj znak oseća dobro i prijatno je onaj koji je prepun zanimljivosti sa raznih putovanja, razglednica, globusa, suvenira iz dalekih zemalja, kao i knjiga o drevnim kulturama. Pod tim se svakako podrazumevaju i figurice raznih životinja, a najzanimljivija je svakako slon. Ova životinja u mnogim kulturama predstavlja moć i ugled, a kao amajlija donosi boljitak u svim životnim sferama. Snaga ovog simbola je poznata u Indiji i Kini, a i žitelji našeg kontinenta se sve češće odlučuju za figuricu ove životinje.

Jarac

Pouzdan, disciplinovan i veoma ambiciozan znak. Štedljiv je i racionalan, dok mu je materijalna sigurnost jako bitna. To je realnan znak koji čvrsto stoji na zemlji. Želi uspeti na poslovnom planu i često zanemaruje privatni život zarad poslovnog uspeha. S obzirom da mu je posao prioritet, veoma je vazno da poslovni prostor bude ugodan i podsticajan. Iza radnog stola možete postaviti kornjaču sa glavom zmaja koja je simbol uspeha, snage i napretka. Ako zellite da započnete novi posao, obavezno bi trebalo da kupite ovu amajliju, jer označava podršku i pomoć budući da je zmaj jedan od najjačih drevnih simbola, a kornjača je jaka i stabilna.

Vodolija

Vodolija je znak koji je uvek okružen ljudima i najcenjeniji je kao iskren i pravi prijatelji. Ima razvijen ojećaj za druge ljude, njihove osećaje i probleme. Ponekad se više brine o njima nego o sebi. Zbog toga su i najvoljeniji od svih horoskopskih znakova. Neobični su, inovativni, humani i originalni. Imaju poseban stil i svoj, jedinstven pogled na svet. Kao sto i njihov karakter nalaže, tako i dom u kome žive mora biti u najmanju ruku nesvakidašnji, a opet prijatan za Vodoliju i njene brojne prijatelje. Okružite se lepim i prijatnim bojama, a sve u zavisnost šta njima želite da postignete - bela boja simboliše čistoću; crvena, roze i narandžasta vatru, ali sa njima ne treba preterivati jer su moguće svađe između vas i vaših najbližih. Ove jarke boje možete zameniti svetlo zelenom, plavom bojom ili nekom drugom svetlom nijansom.

Ribe

Ribe pripadaju grupi najspiritualnijih znakova, a odlikuje ih samopožrtvovanje, samilost, velika kreativnost i neiscrpna inspiracija. Budući da su veoma maštoviti, uz malo napora njihov dom mogu urediti tako da on podseća na jedno malo umetničko delo. To je jedino moguće ukoliko usmere svoju senzivitnost na pravi način i time je učine veoma korisnom. S obzirom da su veoma osetljivi i prijemčivi na negativne uticaje, preporučuje im se medaljon sa motivom kornjače, koji mogu nositi oko vrata, ali i oko nožnog članka. Ova amajlija garantuje sigurnost i skladan život onih koji je nose kao zaštitu, posebno kada je u pitanju njihovo zdravlje. Pored ovoga, Ribama se savetuje i upotreba kristala kojima su se od davnina pripisivale brojne moći, a pre svega lekovite. Jedan od najcenjenijih kristala za poboljšanje i očuvanje zdravlja jeste gorski kristal, koji moze da se nosi kao privezak na lančiću, ali I u torbi ili džepu umotan u svilenu maramicu. Veruje se da pomaže zarastanju rana, kao i čišćenju krvnih sudova.

Tekst: Jelena Soković

Izvor: Moj astrolog