1. Raščistite sve radne površine i sklonite sve one predmete koji samo prave neporeban krš u kuhinji: pošta, računi, gomila recepata bez futrole…

2. Napunite sudoperu toplom vodom i deterdžentom za pranje sudova, ubacite prljavo posuđe i ostavite potopljeno.

3. Ispraznite frižider, bacite hranu kojoj je prošao rok, a pregrade naprskajte rastvorom alkoholnog sirćeta i vode i prebrišite. Ako pri tome upotrebite papirne ubruse, ostaje vam samo da ih bacite u smeće umesto da perete krpu i sunđer posle ove operacije. Vratite namirnice u frižider.

4. Očistite gornje elemente, koristeći i “praško” s teleskopskim držačem za uglove iznad ormarića.

5. Očistite viseće delove kuhinje i sve što se nalazi na zidovima, uključujući i montiranu mikrotalasnu. Unutrašnjost mikrotalasne naprskajte posebnim sredstvima namenjenim za čišćenje ove pećnice i ostavite da odstoji dva minuta pre nego što završite čišćenje.

6. Kada završite sa mikrotalasnom vratite se na viseće delove i prebrišite ih spolja i iznutra vlažnom krpom natopljenu blagom sapunicom ili rastvorom alkoholnog sirćeta i vode. Izbrišite i ručke.

Više: Kuhinja po feng šuiju

7. Naprskajte štednjak i ringle sredstvima namenjim za čišćenje ovih površina i ostavite par minuta da odstoji.

8. Stavite u mašinu za sudove sve tanjire i sudove iz sudopere ili ih operate ručno.

9. Sada je vreme da prebrišite štednjak čistom krpom. Ne obraćajte pažnju na mrvice – neka slobodno padaju na pod jer ćete se podom baviti na kraju, kad sve završite.

Više: Feng šui pravila za sređivanje kuće

10. Očistite automat za kafu, toster, mikser i sve ostale male kuhinjske aparate – možete da koristite sredstvo za čišćenje stakla ili rastvor alkoholnog sirćeta i vode.

11. Izribajte kuhinjske površine malim kružnim pokretima koristeći specijalno sredstvo namenjeno za ribanje ovih površina ili, ponovo, sirćetnu mešavinu.

12. Izbrišite vrata frižidera, mašine za sudove i rerne krpom  natopljenom u blagu sapunicu ili sirćetnu mešavinu. Posebno obratite pažnju na ručke, deo oko njih i gume na vratima. Uvek pri ruci držite staru četkicu za zube ili malu špahtlu koju koristitite samo u kuhinji pa je obmotajte krpom i zavucite u  nepristupačne delove gume.

Više: 10 stvari koje ne smemo čuvati u frižideru

13. Izbrišite donje delove kuhinje vlažnom krpom natopljenom sapunicom ili sirćetnom mešavinom.

14. Ispraznite sudoperu i isperite je toplom vodom. Očistite detaljno abrazivnim sredstvom i krpom od mikrofibera.

Više: Kako da očistite slivnik umivaonika i da ga održavate čistim

15.  Izbacite smeće. Izbrišite kantu spolja i iznutra pre nego što stavite novu kesu.

16. Očistite pod prvo usisivačem a onda i vlažnom krpom – krećući se od najdaljeg ugla ka izlazu. 

Izvor: Lisa  / Moj stan