Igranje bojama odličan je i jeftin način dekoracije i uređenja enterijera. Prednost je, naravno, što lako možete promeniti sve ako vam eksperimentisanje ne uspe.

VIŠE:10 grešaka pri krečenju koje morate izbeći

Evo kako možete svoj mali prostor vizuelno učiniti većim:

Efekt zagasitih i svetlih nijansi 

Nijanse koje nisu ni previše jarke, ali ni previše blede odličan su izbor jer daju živost manjim prostorima. To su oni tonovi u kojima veliki uticaj ima bela boja. Tako na primer umesto patlidžan ljubičaste izaberite lila boju - ljubičastu ublaženu s dosta bele. Ublažena boja stvara mirnu atmosferu, obasjava prostor pa male enterijere čini vizualno većim. Naime, svetlije nijanse vizualno 'udaljavaju' zidove.

VIŠE: Kako da izaberete boje za dom kojima ćete biti savršeno zadovoljni

Boje na neobičnim mestima 

Prostor iza polica, oko okvira prozora obojite u omiljenu nijansu te tako prostoriji dajte dubinu. Ukoliko imate mali hodnik na ulaznim vratima, zidove u njemu možete obojiti tamnijom nijansom koju ćete postepeno posvetljivati prema dnevnom boravku stvarajući tako dojam širine.

Kontrastni zidovi u različitim bojama 

Malo tamnija boja na jednom od zidova može učiniti da prostor izgleda veći. Iako se dizajnerima enterijera ovo baš ne dopada, ukoliko vam je cilj da vizuelno proširite stan, ovo je zaista najbolji način.

Detalji u sobi stopljeni s bojom zidova  

Kao što različita boja zidova može prostor vizualno podeliti isti tonovi detalja u prostoriji kao i boja zidova mogu 'ujediniti' mali prostor. 

U malim prostorima ova mala dizajnerska igra može napraviti puno. Jastuci čija boja se slaže s bojom lampe i stapa se sa sličnom nijansom na zidovima, zavese koje odgovaraju sa tepihom učiniće dosta za vaš mali prostor ili garsonjeru.

Proširite prostor prugama

Bojanje zidova u pruge još jedan je način igre bojama koja može vizualno izdužiti ili povećati prostor zavisno kako postavite pruge. Ukoliko ne želite sami da mešate boje možete i zalepiti tapete s dezenom pruga. 'Centimetre' možete dodati i ukoliko obojite malo svetlijom nijansom,  a na taj način prostorija će delovati i prozračnije. 

Napomena: Prilikom izbora boja morate paziti i na orijentaciju prostorije koju krečite. Ukoliko soba gleda na sever, imaće manje svetla i za nju je uvek bolje birati toplije tonove. U prostorijama koje su okrenute prema jugu ili zapadu najbolje će se uklopiti plavi ili zeleni tonovi.

Izvor: Zadovoljna.hr