Bilo da se grejete na gas, drva ilio struju neophodni su nam praktični saveti da nam uvek bude toplo, ali i da nas ne iznenade visoki računi. Zato vam Lisa daje nekoliko saveta kako da uštedite na grejanju, a da se pritom ne smrznete.

1. Nemojte pregrejavati sobe

Pošto svaki stepen štedi energiju potrebnu za grejanje, važno je da znate optimalnu temperaturu svake prostorije: u dnevnoj i dečjoj sobi 21°C, u spavaćoj sobi 17°C, kupatilu 23°C. U kuhinji, gde je optimalna temperatura 18°C dodatnu toplotu obezbeđuju frižider i šporet.

2. Pametno provetravajte prostorije

Prozor koji je stalno otvoren na kip pravi je kradljivac energije. Zato je bolje da nekoliko puta u toku dana (tri do pet) širom otvorite prozore na pet minuta. Tokom noći prozori bi trebalo da budu zatvoreni.

3. Zagrevajte ravnomerno

Ukoliko grejanje isključujete pa uključujete može da se dogodi da se u prostorijama pojavi buđ. Zato je preporučljivo da se prostor ravnomerno zagreva.

4. Ispustite vazduh iz radijatora

Ako se u sistemu za grejanje čuju neobični zvuci (klokotanje) u njemu ima vazduha. Pošto to smanjuje kapacitet grejanja, preporučljivo je da iz radijatora odmah ispustite vazduh. Ovde saznajte zašto garderobu ne smemo sušiti na radijatoru.

5. Smanjite potrošnju tople vode

Za zagrevanje vode potroši se 12 odsto energije. Glava tuša smanjuje za skoro 5 odsto količinu utrošene tople vode, a na taj način i potrošnju energije.

6. Oslobodite radijatore i druga grejna tela

Zavese i nameštaj koji su smešteni ispred grejnih tela sprečavaju da se topao vazduh širi prostorijom. Ukoliko imate etažno grejanje, pumpe će raditi više nego što je potrebno, a samim tim trošiti i više energije.

Izvor: Lisa