Praznici su prošli i sada je vreme da se rastanemo od novogodišnje jelke. 

Međutim, osim brisanja prašine i čišćenja prostora koji je vaša omiljena praznična dekoracija zauzimala, potrebno je spakovati sve ukrase. 

Kako vam se novogodišnji ukrasi ne bi uništili, polomili i oštetlili, možete se poslužiti jednostavnim trikovima koji će vam obezbediti da vaša novogodišnja dekoracija ostane očuvana za doček sledeće godine.

1. Iskoristite kartone od jaja 

Ne znate kako biste spremili manje kuglice? Stavite ih u kartonske kutije od jaja. Ove su kutije stvarane tako da se u njih pakuju osetljivi predmeti, te svakako iskoristite tu činjenicu.

VIŠE: Kako da čišćenje kuće bude brzo i efikasno: 5 feng šui pravila za vaš super čist i uredan dom

2. "Pregradite" kutiju za cipele 

Ako ste vešti sa makazama, lepkom i kartonom, sami možete "pregraditi" postojeću kutiju (npr. od cipela) i u nju spakovati ukrase za jelku. Važno je napraviti dovoljno mesta za svaku kuglicu, te je kartonskom pregradom zaštititi od "sudaranja". 

3. Ubacite kuglice u čaše 

Ostalo vam je plastičnih čaša od praznika ili rođendanskih slavlja? Ubacite po jednu kuglicu u svaku čašu i tako ih spakujte u veću kutiju. Plastične čaše sprečiće sudaranje kuglica i lom vaših vrednih ukrasa.

4. Razvrstajte ukrase po materijalu 

Čak i ako već imate na raspolaganju specijalizovane plastične kutije s pregradama za pakovanje božićnih i novogodišnjih ukrasa, budite oprezni kad je punite.

Razvrstajte ukrase prema materijalu od kojeg su napravljeni: plastične kuglice možete staviti zajedno, drvene ukrase odvojite na posebnu gomilu, a staklene kuglice dodatno zaštitite, odnosno zamotajte u papirne ubruse ili neku nežnu tkaninu. 

VIŠE: Ideje za Novu godinu: ukrasite dom novogodišnjim ukrasima u skandinavskom stilu

5. Sprečite petljanje kuglica

Ako stavite mnogo kuglica u jednu kutiju može doći do petljanja konca ili tračice kojom se obično ukrasi vešaju na grane božićne jelke. Da bi sprečili tu pojavu, sve manje lomljive kuglice (npr. plastične) nanižite na štap i tako spakujte u kutiju do sledeće godine.

Izvor: Zadovoljna.hr