Četkica za rumenilo ili za senke mogu da budu uzroci nastanka akni, lišajeva ili konjuktivitisa. Da se to ne bi desilo, potrebno je redovno održavati pribor za šminku.

PROČITAJTE JOŠ: Najpoželjniji način šminkanja: istaknute oči i rumene usne (VIDEO) 

Četkica za rumenilo

Debela četkica koju koristimo za nanošenje rumenila ili bronzera najveće je leglo bakterija. S obzirom na to kako je svakodnevno trljamo o našu kožu, na njenim dlačicama ostaju masnoće koje luči naša koža, mrtve stanice, ali i bakterije koje se tokom dana lepe na naše lice.

Najopasnije bakterije svakako su stafilokok i streptokok koji mogu izazvati vrlo neugodne infekcije. Isto tako, prljave četkice mogu da uzrokuju i pojavu akni i crvenila kože, ali i gljivična oboljenja i lišajeve.

Četkica za senke

Iako ga koristimo ređe od one za rumenilo, četkice i aplikatori za nanošenje senki mogu biti još opasniji. Razlog je taj što ih nanosimo na područje oko očiju. Oko je uvek mokro, a vlažno područje je kao stvoreno za razmnožavanje bakterija.

I najkraći kontakt sa sluznicom oka na četkici ostavlja trag koji može da postane vrlo neugodan za vaše zdravlje. Isto tako, aplikatorima za senke možete preneti i viruse među kojima je najčešći konjuktivitis.

Četkica za usne

Želite li da savršeno nanesete ruž ili sjaj za usne, mekana, pljosnata četkica je najlakše i najbolje rešenje. Isto tako, ovo kozmetičko pomagalo, ako se ne održava kako treba, postaje velika opasnost za vaše zdravlje.

PROČITAJTE JOŠ: Kako da sakrijete podočnjake: trik profesionalnog šminkera u 4 koraka 

Usne su sve vreme vlažne što je podloga za razvoj bakterija. Pljivačka prenešena na četkicu tamo i ostaje i na njoj se razvijaju mikroorganizmi. Isto tako, četkica za usne može da postane i prenosnik virusa herpesa, ali i streptokoka koji uzrokuje upalu grla.

Savet: Četkice perite bar jednom nedeljno i ne posuđujte ih nikome. Ako imate masnu kožu i probleme s aknama preporuka je da ih perete još češće.

Izvor: Zadovoljna