Prva stvar koja se radi kada se pravi sezonska smena je da se izvade sve stvari, obriše orman i, možda, pronađu “izgubljene” stvari poput kaiševa, marama, tašni...

Odeću prvo treba sortirati, na jedno mesto staviti lanenu garderobu, na drugu haljine, na treće majice i tom prilikom odvajati stvari koje treba da se operu i bace. 

Stvari koje nisu nošene čitavog leta, a nisu klasičnog kroja - treba baciti ili pokloniti. Pre nego što se spakuje garderoba sve mora da bude čisto, da ne bi u proleće doživeli neprijatan šok od fleka koje je napravio neopran parfem ili znoj.

VIŠE: Sređivanje ormana: 4 znaka da treba da bacite neki donji veš

Kada se stvari sortiraju pakovanje je brzo i efikasno. Prethodno treba pripremiti kesice za zaštitu od insekata, a to ne mora da bude naftalin koji ostavlja neprijatan miris, već su dovoljni lavanda i sapuni.

Ukoliko se stvari dobro spakuju ne samo što će biti više mesta u šifonjeru, nego će i garderoba biti spremna za naredno proleće. Garderoba ne sme da se gužva, ugurava i trpa bez reda, svaka falta koja se na čistim stvarima napravi tokom zime u proleće će moći da se ispravi samo pranjem i peglanjem.

Lanene stvari se lako gužvaju, pa traže najviše prostora. Najbolje ih je samo presaviti po porubima. Ove stvari se gužvaju, čak, i kada ostanu na vešalici.

Košulje lepo složite, a ukoliko su od pamuka, možda, mogu da se nose i tokom zime. Plastične kutije su najbolje rešenje za onog ko ima dovoljno prostora. I kartonske kutije su praktične da se u njim stave sitnice i flomasterom obavezno napiše šta je unutra. Kutije su najbolje mesto za čuvanje cipela, koje prethodno treba dobro očistiti i napuniti izgužvanim papirom da ne bi izgubila oblik.

Vakum kese štede dosta prostora i odlično su rešenje za ćebad i stvari koje se mnogo ne gužvaju. Dobre su i za one koji nemaju mnogo prostora, a najveća prednost je što štite od moljaca i prašine, pa se mogu staviti ispod kreveta ili na vrhu garderobera.

Autor: A. Krsmanović 

Izvor: Novosti