Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI STE OKRUŽENI NAJGORIM OTROVIMA: 7 najtoksičnijih supstanci koje možda i vi držite u kući

Za dug i zdrav život važno je da se zaštitimo od štetnih hemijskih jedinjenja koja se kriju tamo gde ih najmanje očekujemo...

  Izvor: Foto: Profimedia

1. Bisfenol A

Gde se nalazi: sastavni je deo konzervi u koje se čuva hrana, a koristi se i u proizvodnji plastičnih boca i drugih predmeta od ovog materijala.

Štetne posledice: ovo hemijsko jedinjenje otežava rad endokrinih žlezda, a u telu ima slično delovanje kao hormon estrogen koji može da izazov prevremeni ulazak u pubertet, probleme s plodnošću, ali i narušiti pravilan rad srca.

Kako ga izbeći: jedite zdravu, svežu i organski odgajenu hranu i ograničite upotrebu hrane i pića iz konzervi i plastike.

Povezane vesti

2. Atrazid

Gde se nalazi: herbicid koji se obično koristi za suzbijanje korova na prehrambenim kulturama, a često upotrebljava pri gajenju kukuruza.

Štetne posledice: menja hormonalnu ravnotežu kod ljudi i izaziva neplodnost.

Kako ga izbeći: kad radite u bašti, koristite organska đubriva, a ograničite upotrebu ozbiljnih pesticida i herbicida.

3. Ftalati

Gde se nalaze: ftalati su isparljive tečnosti, koje se najčešće dodaju plastičnim predmetima da bi povećali njihovu mobilnost i da bi što dublje održali bilo kakav veštački  miris. Zato se mogu naći u širokom rasponu predmeta od plastičnih zavesa za tuš kabinu, preko lakova za nokte do boja za zidove.

Štetne posledice: narušavaju hormonalnu uravnoteženost u telu, a posebno remete lučenje testosterona i ženskog hormona estradiola koji je važan za razvoj ženskih grudi.

Kako ih izbeći: izbegavajte proizvode s veštačkim mirisima, proizvode napravljene od vinila koji sadrže ftalate, i trudite se da čuvate hranu u posudama od stakla i keramike.

4. Perhlorati

Gde se nalaze: ova hemijsko jedinjenje je sastavni deo raketnog goriva, zapaljivih sredstava za vatromet i baklje, pa je njime "zaraženo" svako područje na kojem su testirani, ispaljivani ili deaktivirani ti proizvodi. Neke studije su pronašle značajne nivoe perklorata u jajima, mlečnim proizvodima, voću i povrću koje je odgajano na takvim područjima.

Štetne posledice: utiče na rad štitne žlezde, koja upravlja svim hormonima u organizmu, a posebno sprečava je da primi jod, koji joj je potreban za normalan rad.

Kako ih izbeći: uvek je dobro znati poreklo hrane koju jedemo, ali u ovom slučaju vrlo je teško izbeći namirnice koja sadrže perklorate. Da bi smanjili posledice ovog spoja korisno je da jedemo hranu bogatu jodom poput morskih plodova ili obične jodirane soli.

5. Olovo

Gde se nalaze: najveći "zagađivač" olovom su boje za zidove na bazi ovoga metala, a može se pronaći i u vodi koja nije odgovarajuće filtrirana ili prolazi kroz stare i zaržale cevi.

Štetne posledice: olovo je toksin koji se teško izbacuje iz organizma, a može izazvati niz problema. Povećava nivo hormona kortizola u organizmu koji se više luči u stresnim situacijama.

Kako ga izbeći: jedite zdravu i organski gajenu hranu i pijte filtriranu vodu. Ako počinjete renoviranje doma, nemojte zaboraviti na vodovodne cevi.

Povezane vesti

6. Živa

Gde se nalazi: živa je nusproizvod teške industrije koja se može naći u velikom broju riba i morskih plodova.

Štetne posledice: velike količine žive u organizmu utiču na menstrualni ciklus žene i njenu ovulaciju, ali i oštećuje stanice gušterače, koja proizvodi insulin i reguliše nivo šećera u krvi.

Kako ih izbeći: nemojte izbegavati da jedete ribu i morske plodove, ali birajte manje primerke poput jadranske sardine. Što je riba manja, to je i manja mogućnost da apsorbuje ovaj metal.

7. Perfluorirane hemikalije (PFC)

Gde se nalaze: koriste se u proizvodnji posuđa s neprijanjajućim dnom, u izradi tepiha, rančeva i odeće koja je napravljena na način da odbija prljavštinu, ali i za pakovanja hrane – primer kutija za picu ili paketić kokica namenjen za pripremu u mikrotalasnoj.

Štetne posledice: ove hemikalije utiču na pravilan rad štitne žlezde, a samim time i na sve hormone u organizmu. Neke studije su pokazale da česta izloženost istima, smanjuje plodnost kod oba pola.

Kako ih izbeći: čitajte deklaracije i informišite se kod specijlizovanih prodavača o hrani i posuđu koje želite da kupiti i koristiti u svom domu.

Izvor: Zadovoljna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije