Bez obzira da li je fleka nastala na odeći, tepihu ili nameštaju, najvažnije je ukloniti je dok je sveža.

Domaća sredstva koja imate u kući mogu da budu efikasna kao i kupovna.

Mrlju od kafe na primer, isperite mlakom vodom u koju ste stavili i malo soli. Ostavite tako da stoji dva sata pa isperite. Ako je mrlja i dalje vidljiva, napravite mešavinu sirćeta i alkohola u istim merama, namočite u nju krpicu i njome istrljajte tvrdokornu mrlju od kafe.

VIŠE: 3 saveta za uklanjanje fleka i blistavo opran veš

Čokolada je takođe omiljena namirnica čiji se ostaci često mogu naći na stolnjaku, krpama ili presvlakama za kauč. Dobra stvar je da se čokolada prilično lako ispira običnim deterdžentom i retko ostavlja teže mrlje.

Mrlje od masti i ulja možete iz tkanine izvući pomoću pudera. Naprašite tkaninu puderom i ostavite da stoji. Nakon što puder upije masnoću, iščetkajte ga sa tkanine. Ako je potrebno, ponovite postupak nekoliko puta. Nemate li pudera u kući, sličan efekat možete postići brašnom ili solju. Stavite so na mrlju i nekoliko kapi limuna te dobro isperite vodom.

VIŠE: Kako da očistite mrlje od hrane

Mrlje od voća i povrća najčešće se mogu ukloniti tako da ih istrljate solju pa nakapate limunom.

Kiselo mleko takođe je dobro za uklanjanje mrlja od voća. Potopite tkaninu u mleko i ostavite ceo dan. Potom operite tkaninu na uobičajen način. Ako treba, ponovite postupak.

Izvor: NoviMagazin