Mnogi kuhinjski predmeti su promenili svoj izgled tokom godina.

Međutim, drvena varjača ima isti izgled, pa se one koje su koristile naše bake ne razlikuju od varjača koje mi danas koristimo.

Možda je izgled ostao isti, ali varjača ima i druge namene!

Evo nekoliko primera:

  • u slučajevima kada želite da pustite da para tokom kuvanja izlazi iz šerpe, između šerpe i poklopca stavite drvenu varjaču
  • ako pripremate peciva u kalupu za mafine i potrebno je da testo utisnete u udubljenja, možete to učiniti i drškom varjače. Naravno, to ste mogli i prstima, ali je moguće da nokti ostave tragove, a zašto da prljate ruke bez potrebe

VIŠE: Saveti iskusnih domaćica: kako da očistite pleh za pečenje mafina

  • drškom od varjače možete lako meriti koliko je tečnosti isparilo tokom kuvanja. Na primer, ako u receptu piše da se jelo kuva dok polovina tečnosti ne ispari, to ćete meriti tako što drškom na početku kuvanja izmerite količinu tečnosti i tu stavite gumicu ili označite na drugi način. Koliko je tečnosti isparilo proverite pomoću varjače upoređujući s početnom zabeleženom vrednošću
  • ovaj koristan kuhinjski pribor vam može biti od pomoći i da prilikom se kuvanja jela pena ne prolije iz šerpe i jelo ne iskipi
  • varjačom možete i držati vrata od rerne odškrinuta u toku pečenja jela

VIŠE: Saveti iskusnih domaćica: kako da vrata rerne ponovo zablistaju

  • ako pravite domaće testenine, drška od drvene varjače je odlično mesto za sušenje rezanaca. Samo je pospite brašnom i poređajte testeninu po njoj
  • drškom od varjače možete proveriti i da li se ulje dovoljno zagrejalo. Samo umočite kraj drške u ulje, a ko se oko njega stvaraju mehurići - ulje je spremno

Izvor: Stvar ukusa