Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poremećaj "horder": 8 zabrinjavajućih simptoma da postajete sakupljač nepotrebnih stvari

Naučnici i dalje ne razumeju u potpunosti čitav mehanizam koji leži iza preteranog gomilanja stvari, ali postoji osam naznaka "hordinga" kako se u engleskom jeziku naziva potreba za opsesivnim prikupljanjem i čuvanjem ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Uviđanjem i razumevanjem takvih simptoma možemo i da otpočnemo uređivanje svog prostora u duhu zen jednostavnosti: uz hrabrost da se oprostimo od onoga što nam nije potrebno, ali i s radošću što ćemo zadržati naše omiljene predmete. Sledeće naznake biće nam, pri tome, od koristi.

1. Tinejdžersko prikupljanje stvari.

Ovde se ne misli na standardne "bube" adolescencije, kada su nam potrebni svi brojevi omiljenog magazina ili svi posteri našeg omiljenog pevača. Kada smo bili deca, iz radoznalosti smo prikupljali razne i mahom čudne stvari (na primer, celofane od bombona) i čuvali ih pod krevetom, a kasnije smo jednostavno to zamenili stvarima koje imaju više smisla i usko su povezane sa našim interesovanjima.

Dr Džordana Murof pak smatra da se "hording" uglavnom povezuje sa prikupljanjem neobičnih stvari od oko 18. godine, a da inače počinje u proseku između 12. ili 13. godine. "Ako ste zašli u srednje godine i niste horder, najverovatnije to nećete ni postati," kaže ona.

2. Kada je neko od roditelja opsesivni sakupljač.

Gomilanje stvari ima genetičku komponentu, ali naučnici sumnjaju da je samo prikupljanje toliko nasledno koliko neodlučnost roditelja može da se prenese i na dete. Doktor Dejvid Tolin smatra da među faktorima ovog poremećaja upravo može biti neodlučnost roditelja: sakupljač zapravo ne zna koliko mu čega i kada treba. U početku to mogu biti, na primer, razne četke za feniranje, ali ako se nastavi može prerasti u poremećaj sakupljanja svega i svačega.

Da li mislite da da opsesivni sakupljači uvek žive u neredu kakav se prikazuje u televizijskim emisijama... pročitajte na sledećoj strani!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije