Da bi što duže trajala, zimska odeća zahteva mnogo truda. Ali, on se isplati, pogotovo ako se ima u vidu cena garderobe.

Pa tako, za džempere, bilo da su od vune, kašmira, poliestera ili pamuka, važi isto pravilo - ne kačite ih na ofingere. Umesto toga, složite ih u ormar, sprečićete istezanje.

PROČITAJTE JOŠ: Jeftino i prirodno: kako da sami napravite omekšivač za veš

Nabavite šišač džempera, jednostavan uređaj kojim ćete rešiti problem ućebane garderobe. Najbolje bi bilo da ih perete ručno, jer čak i kad koristite najblaži mašinski program za osetljive tkanine, na duži rok ih oštećujete. Ako želite, šišač možete zameniti i ovim trikovima.

Vunene kapute iščetkajte s vremena na vreme, a brigu o kožnim prepustite profesionalcima. Zimske jakne, s druge strane, možete prati u mašini, ali na niskoj temperaturi i sa blažim deterdžentom. Ako na deklaraciji piše da je dozvoljeno sušenje u mašini, ubacite u uređaj tri do četiri čiste teniske loptice koje će pomoći da materijal ostane pravilno raspoređen.

PROČITAJTE JOŠ: Najjeftiniji način da vratite belinu svom vešu

Ne zaboravite da redovno perete kape, šalove i rukavice koji su na "udaru" prljavštine. Preporučuje se ručno pranje jednom nedeljno, pogotovo ako su u pitanju vuneni materijali. Da bi vam kožna obuća duže trajala, redovno je mažite. Preporučuje se i upotreba zaštitnog spreja, koji bi trebalo da spreči da obuća propušta vodu. Ukoliko imate problema sa rajsferšlusom, zakopčajte ga, pa zatim natrljajte liniju sapunom. Otvorite i zatvorite nekoliko puta i trebalo bi da "ide" glatko.

Tekst: M. D. 

Izvor: Novosti