Vodeni zimski potpuri
U šerpicu stavite jednu jabuku narezanu na četvrtine, kore jedne pomorandže, desetak karanfilića i dva štapića cimeta. Pokrijte vodom, stavite na laganu vatru i neka lagano vri što duže.
Ne zaboravite da povremeno proverite da voda ne ispari i dolijte vode ako je potrebno.
Miris borovine
Procedura je ista kao u prvom receptu, ali s malo drugačijim sastojcima.
U šerpicu stavite grančice jele ili bora, štapić cimeta, sušene borovnice, ruzmarin, muškatni oraščić...
U vodu nakapajte ulja i stavite na laganu vatru.
Originalan recept je s jojobinim uljem, ali možete koristiti i bilo koje drugo jestivo ulje, cilj je intenziviranje mirisa.
Domaći suvi potpuri
Suvi potpuri može se i kupiti, ali često dosta kratko traje. Vaš potpuri od domaćih sastojaka savršen je mali projekat za hladno i tmurno popodne. Počnite s voćem.
Tanko narežite pomorandže, jabuke i limune. Što ih tanje režete, brže i bolje će se osušiti. Široko ih poslažite na papir za pečenje i pecite na 120 stepeni, dok se ne osuše.
Jabuke će se dodatno osušiti kad ih izvadite iz rerne. Pomešajte voće sa štapićima cimeta, karanfilićima i zvezdastim anisom i sve složite u čistu teglu. Ovakav potpuri može biti i simpatičan poklon ako lepo završite teglu, stavite parče tkaninine s božićnim dezenom preko poklopca i zavežite svilenom trakom.
Organski osveživač zraka
Super jednostavan način za instant osveženje i prazničnu atmosferu. Nabavite bočicu s raspršivačem, u nju nalijte destiliranu vodu i organska eterična ulja po želji. Možete kombinovati ulje cimeta, đumbira, jabuke ili pomorandže... Nakapajte koliko god želite i dobro protresite. Svaki put kad želite jednostavno poprskajte rastvor po prostoriji i uživajte!
Mirisne šišarke
Prikupite šišarke i operite ih pod jakim mlazom vode.
Neka se dobro osuše, možete ih staviti na radijator. Pripremite mešavinu destilirane vode i eteričnog ulja cimeta u bočici s raspršivačem. Stavite šišarke u plastičnu kesu sa zatvaračem i dobro ih poprskajte rastvorom.
Zatvorite i protresite kesicu da se upije i ponovite postupak.
Zatvorenu kesicu držite nekoliko dana na tamnom mestu kako bi se sav rastvor dobro upio u šišarke, a zatim ih izložite u korpici ili na ukrasnom poslužavniku.
Izvor: Jutarnji.hr
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka