Ulazna vrata su jedan od najbitnijih elemenata u feng šui praksi. Tu sva pozitivna či energija ulazi u naš dom, zato vrata moraju biti optimalno sređena. 

Prostor oko njih i ona sama uvek čista, puno svetlosti i odgovarajuća boja koju određujemo na osnovu samog položaja vrata. Najbolja su klasična, drvena vrata, nikako klizna, mada mnogi misle da je to samo stvar ukusa. 

Koliko je povoljna lokacija na kojoj živite: da li vaš dom uživa zaštitu feng šui svetih životinja

Vrata bi trebalo da se otvarati ka unutra, da sreća ulazi a ne izlazi i nikako se ne sme držati ogledalo direktno naspram ulaznih vrata jer to odmah reflektuje či nazad. Ni dvoje vrata ne treba da se sučeljavaju, ali ako je to već tako, poželjno je okačiti kristalni luster (ili neke druge manje kristale) na plafon u prostoru između njih.

Glavna ulazna vrata bi trebalo da gledaju u našem pravcu ličnog rasta ili bar u nekom od preostala tri  povoljna pravca. Ako to ipak nije slučaj, problem se može rešiti nošenjem određenih boja ili predmeta svaki put kada prođemo kroz ta vrata. Ako vrata gledaju prema istoku ili jugoistoku, a to je za nas nepovoljno, treba uvek nositi nešto zlatno.

Ako glavna vrata gledaju ka jugu, onaj kome je to nepovoljno treba uz sebe nositi nešto plavo svaki put kad prođe kroz njih, kao na primer kišobran, fasciklu, torbu, jaknu...

Feng šui za uspeh i novac u kući: magični kvadrat od 9 polja pomaže vam da uredite dom blagostanja

Ako su glavna ulazna vrata usmerena prema severu, uz sebe treba imati neki kristal kako bi se neutralisao negativan chi. Ako su vrata okrenuta ka jugozapadu ili severoistoku, a to su nam nesrećni pravci, potrebno je imati nešto zeleno kada prolazimo kroz njih, a najefikasnije će delovati cveće. A ako su vrata okrenuta prema zapadu ili severozapadu, a među onima smo kojima su ti pravci nepovoljni, tada u rukama ili na sebi treba imati nešto crveno da bi se kontrolisao loš či tih pravaca. 

Ukoliko neki nisu pristalice ove metode, uvek se mogu pomoćna vrata ili prozor, koji gledaju u srećnom pravcu, proglasiti glavnim ulazom pozitivnog čija i onda taj sektor maksimalno urediti po feng šui pravilima.

Tekst: Miloš Tomić