1. Kvake i prekidači

Nemojte čekati na vikend ili veliko spremanje da biste obrisali kvake i prekidače. Velike površine vrata i zidovi se teže i ređe prljaju i oni zaista mogu da čekaju. Međutim, kvake uglavnom dodirujemo i pre nego što uspemo da operemo ruke, pa spolja donosimo bacile koje posle raznose i ostali ukućani.

2. Tastatura 

Istraživanja su pokazala da je tastatura prljavija poput daske od wc šolje. Ona postaje prljava zbog mnogo razloga, od kojih su najčešći nečisti prsti, odnosno: nedovoljno pranje ruku, jedenje i pijenje pored računara, kao i korišćenje računara od strane nekoliko osoba, posebno dece.

Više: Leglo broj 1. za bakterije: evo gde se krije najviše bacila u domu!

Zato bi svaka dva do tri meseca trebalo dobro očistiti tastaturu. Postoje i sredstva (najčešće sprejevi) baš za čišćenje tastature, koja mogu da se nabave u prodavnicama tehnike. Osim toga, povremeno možete da preokrenete tastaturu i istresete mrvice i druge nečistoće koje se skupljaju u njoj, kao i da prebrišete tipke vatom umočenom u alkohol.  

3. Fiksni i mobilni telefon, tablet

Na uređajima koji su nam često u rukama i blizu lica skupljaju se razne bakterije koje pokupmo tokom dana, a telefoniranje se nekad zna obavljati i u kupatilu. Kućni telefon najbolje je očistiti vaticom natopljenom alkoholom. Međutim, pametni telefon ili tablet treba čistiti pametnije! Ekran mobilnog telefona treba čistiti mekanom krpicom, idealno od mikrofibera ili onom za čišćenje naočara, eventualno sa dodatkom blagog sapuna.

Za uklanjanje masnoće sa ekrana dobre su i posebne vlažne maramice koje se koriste za čišćenje naočara jer ne stvaraju nikakve ogrebotine, a u sebi sadrže sredstvo za čišćenje. Nikad ne koristite sredstva za pranje stakla ili alkohol za čišćenje ekrana jer oni mogu oštetiti posebne premaze na ekranu mobilnog.

Više: Koliko često treba da usisavamo tepihe i zašto usisavanje nije dovoljno za čistu kuću

4. Daljinski upravljač

Daljinski upravljač često diramo rukama od hrane, kašljemo uz njega i sl., pa je to verovatno jedan od razloga zašto i daljinski ima, prema istraživanjima, više bakterija nego daska WC šolje. Bar jednom nedeljno očistite ga krpicom od mikrofibre sa malo alkohola.

5. Tašne

Nikom nije do pražnjenja i čišćenja tašne kad stigne umoran kući! Ipak, ako uvedete takvu praksu uvidećete da i ovaj ritual može da bude deo opuštanja, a ono što svakako treba da uradite to je da prebrišete vlažnom maramicom dno tašne koje ste spuštali na sto na poslu ili na stolicu u čekaonici kod lekara! Obavezno izbrišite ručku i kaiševe koje ste tokom dana držali prljavim rukama.