Za sve svetske trendseterke - od Džeki Onazis do Kim Kardašijan, nema spektakularnije večere od one za trpezom modnog maga Valentina. Zato ne iznenađuje njegova nova knjiga pod naslovom "Valentino: za stolom cara".

U produkciji slavne izdavačke kuće Asulin koja je speicjalizovana za luksuzne knjige o modi, putovanjima, dizajnu, arhitekturi i kulinarstvu, ova knjiga pojavila se u pravi čas, pred jesenje i zimske praznike na kraju 2014. godine a Valentino uživa predstavljajući je uz mnoštvo fotografija sa prelepim damama zagledanim u njegove carske trpeze - Olivija Palermo, En Hatavej i Kim Kardašijan samo su neke od njih.

"Kako živeti prelepo?", pitanje je koje postavlja Valentino, a njegovih pet odgovora ulepšaće i vašu svakodnevicu:

1. Večera za jednu osobu mora biti spektakularna. "Čak i kad večeram sasvim sam, nikad mi se neće desiti da izvadim plastičnu kuhinju iz frižidera i tako serviram hranu", zgražava se slavni kreator. "Neka to bude i samo jedan poslužavnik, ali će posuđe na njemu biti od čistog porcelana i lepo aranžirana. 

Više: Kako pravilno rasporediti pribor za jelo pri postavljanju stola

2. Na večernjem trpezarijskom stolu moraju biti upaljene sveće. "Kad god se u mom domu postavlja sto za osmoro ili desetoro gostiju, obavezno se pripremaju svećnjaci a minimum je četiri sveće", objašnjava Valentino.

Više: Koliko prostora treba da se gosti udobno smeste za trpezarijskim stolom

3. Svečani sto mora biti ukrašen svežim cvećem. Ovaj obavezni detalj prikazan je na mnoštvu slika koje su objavljene u knjizi ""Valentino: za stolom cara", a snimljene su u njegovim trpezarijama u londonskom, pariskom i njujorškom stanu.

4. Na svečanim večerama zabranjen je Instagram. "To je postala prava zavisnost", objašnjava dizajner koji je večeravao s takvim imenima da je privatnost i zabrana fotografisanja skoro državno pitanje - posle Džeki Onazis koja je na jednoj večeri "uletela" u plan umesto Sofije Loren, Valentino ima još samo želju da večera sa britanskom kraljicom Elizabetom II.

Više: Svečani sto za moderan ambijent

5. Pred svakim gostom mora biti tanjir u svakom trenutku. Osnovna pravila poštuju se sa istom revnošću kao i pomodne ideje, pa je tako i sa pravilom "tanjir za svakog gosta". "Ni u jednom momentu se ne sme dogoditi da pred nekim gostom nema tanjira", insistira Valentino. "Svaki gost mora da ima servijetu i tanjir, a onog trenutka kad se prljavi odnesu, novi, čisti tanjiri moraju da ih zamene."

Izvor: Lisa / Moj stan