“Kad god peremo sudove, operemo i sudoperu.”

Iako na prvi pogled deluje tačno, ovo je daleko od istine! Kada perete posude i tiganje, a da ne pričamo o daskama za sečenje, bakterije sa posuđa pravo dospevaju u sudoperu. Kada završite pranje posuđa, morate se posvetiti čišćenju sudopere kako se bakterije ne bi tu zadržale.

“Ne moramo prazniti kantu za đubre sve dok se ne napuni.”

Većina od nas misli da je ovo tačno i čeka dok se đubre gotovo ne preliva iz kante. Međutim, ako želite da vam dom blista, izbacujte đubre svakog jutra ili večeri (u zavisnosti od komunalnog režima u vašem kraju) - ako je trećina kante puna, to nije razlog da otpaci ostanu u kući duže nego što moraju.

“Nije važno što zaboravimo da zatvorimo pregradu za deterdžent u mašini za sudove.”

Pre nego što ubacite sudove i zatvorite mašinu, proverite da li ste pregradu za deterdžent zatvorili. Pitate se zbog čega je to bitno? Ukoliko ostavite da pregrada za deterdžent bude otvorena, kao rezulatat dobićete sudove mokre, ali ne i čiste, jer će sva tečnost iscureti na dno i neće stići do posuđa.

Ovde pogledajte kojih 7 predmeta smemo oprati u mašini za sudove.

“Hodanje u obući po kući neće mnogo zaprljati prostor.”

Možda vam do sada niko nije rekao da izuvanje ispred ulaza je jedna od najpametnijih stvari, ali mi smo tu da vas podsetimo. Na ovaj način sačuvaćete sebe i ukućane od raznih bakterija i bacila koje možete uneti sa napolja. Manje čišćenja i manje bakterija ako isključivo ulazite u dom bosi ili u papučama.

“Oprali smo sunđere za kupanje i možemo bez brige da ih koristimo.”

Kupatilo i mokri predmeti u njemu su idealno stanište za milione bakterija bez obzira da li su suvi i meki. Sunđere i spužve za kupanje menjajte na svake tri do četiri nedelje.

Ovde pogledajte kako da očistite sunđer od mikroba.

“Deterdžent za pranje u mašini možemo koristiti i za garderobu koja je samo za ručno pranje.”

Ukoliko kupite majicu ili džemper od materijala koji se isključivo pere na ruke, potrudite se da nabavite i odgovarajući deterdžent ili sapun za takvo pranje. Deterdžent za pranju u mašini je jak i može uništiti materijale kao što su svila ili vuna. 

Ovde pogledajte koliko često treba da menjamo krpe, peškire, posteljinu i sunđere.

“Sirće je odličan i prirodan način da očistimo sve.”

Sirće jeste prirodan i odličan način da očistite neke površine, ali nikako sve! Kada su u pitanju drvene površine zaboravite na korišćenje sirćeta, kao i pločice od kamena ili granita. Vrlo brzo ćete uništiti fini površinski sloj i dobićete mat površine. Bolje je da se zadržite na porculanskim površinama koje je odlično očistiti sirćetom.

“Ne treba da peremo džins. Možemo da ga stavimo u zamrzivač, efekat je isti.”

Ne morate prati često kao što činite sa majicama i ostalim komadima, ali i omiljene farmerke morate ubaciti u mašinu. Ljudi se znoje u pantalonama pri visokim teperaturama i stvaraju se bakterije. Bez obzira da li ste čuli da je zamrzivač dobar način, vaš izbor neka bude pranje farmerka u veš mašini.

Izvor: Lisa / Moj stan