Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srećni dom

Zašto moramo odmah da peremo opremu koju smo nosili u teretani

Autor Jasmina Glišić
Autor Jasmina Glišić

Laki materijali od kojih se šije moderna oprema za fitnes i teretanu najčešće je od mešavina sa poliesterom, a bakterije koje se na njima razvijaju nisu nimalo poželjne čak ni u vešernici.

Izvor: Foto: Profimedia

Kad po izlasku iz teretane spakujete svoju modernu opremu, svu mokru od znoja zahvaljujući kojem ćete biti vitki i puni elana, ona ne mora nužno da ima neprijatan miris.

Međutim, ako je sašivena od mešavina s poliesterom što je sve češće slučaj, vrlo brzo ćete zažaliti ako je ne operete odmah po povratku iz teretane.

Bakterije koje izazivaju smrad, poznate pod nazivom mikrokoke, imaju snažan "enzimski potencijal da transformišu duge lance masnih kiselina, hormona i masnih kiselina u kratke lance isparljivih jedinjenja sa tipičnim, neprijatnim mirisima", navodi se u časopisu Primenjena i ekološka mikrobiologija, u članku objavljenom u avgustu 2014. godine. 

Zašto moramo da peremo veš mašinu, pročitajte ovde.

U istraživanju koje su sproveli Kris Kalevert i njegovi saradnici na ispitivanju je bila oprema koju su na treningu nosili zdravi ljudi, bez ikakvih kožnih ili drugih zdravstvenih tegoba. Oprema je bila hermetički zatvorena u plastične kese, a na testu su bile pamučne i sintetičke tkanine kao i mešavina ovih materijala.

Pokazalo se da već nakon 28 sati sintetičke tkanine odaju najneprijatniji miris, i to na kiselinu i amonijak. Dakle, mešanje sa drugim prljavim vešom i čekanje do trenutka da se napuni mašina, ne dolazi u obzir!

3 saveta za uklanjanje fleka i blistavo opran veš pročitajte ovde.

Izvor: Lisa

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije