8 JEFTINIH IDEJA ZA UREĐENJE PREDSOBLJA: Stručnjaci otkrivaju najlakši način da dobijete luksuzan enterijer

Stručnjaci za uređenje enterijera dali su osnovne smernice kojih treba da se pridržavate ako želite da preuredite predsoblje u stanu.

Foto: Shutterstock

Prema stručnjacima za uređenje enterijera, predsoblje je jedna od najvažnijih prostorija u stanu ili kući. To je prostor koji vidite čim uđete u kuću i iz kog izlazite da obavljate razne aktivnosti, pa tako može da utiče na vaše celokupno raspoloženje.

Uredite ga prema savetima stručnjaka i budite sigurni da ćete doprineti boljoj i prijatnijoj atmosferi doma.

1. Neka bude funkcionalan

Pre nego što kupite bilo šta za stan ili kuću, razmišljajte o svom načinu života, odnosno osnovnim potrebama.

"Ako imate veliku porodicu, biće vam potebni pojedinačni ormarići za svako dete, ili, ako ste strastveni baštovan, potrebno vam je mesto za odlaganje alata i blatnjavih čizama", ističe Luk Kinser, stručnjak za uređenje doma.

Razmišljajte i o svom ljubimcu, ako ga imate, gde bi bilo najlakše da mu očistite šape nakon šetnje. Takođe, neka materijali budu što otporniji - zaboravite na plišani tepih i nežne tkanine. Najbolje je da se opredelite za pločice, vinil i slične površine otporne na habanje.

2. Nabavite klupicu

Odličan način da počnete da dekorišete predsoblje je da pronađete klupu. Dizajneri je smatraju izuzetno korisnim komadom kako u funkcionalnom, tako i u estetskom smislu. Kada tek uđete u kuću, tu možete da spustite torbu ili kese koje nosite iz marketa, a kada izlazite, koristićete je da sednete dok čekate taksi, dok se obuvate i slično. Na tržištu je veliki izbor klupica za hodnik, potrudite se da odaberete onu koja odgovara vašem ukusu, ali i koja neće zauzeti previše mesta i ometati prolaz. Obavezno iskoristite i deo ispod nje, kao skladište za obuću, torbe ili nešto slično.

Foto: Shutterstock  Klupica sa iskorišćenim prostorom

3. Uložite u čiviluk

Potrudite se da probudite kreativnu stranu vaše ličnosti i da napravite smeliji izbor kada je čiviluk u pitanju. Šarene kuke će uneti razigranost i učiniti da prostor izgleda zanimljivo. Postavite ga na odgovarajuću visinu, tako da se vaši najduži kaputi ne vuku po zemlji, ali da istovremeno možete lako da okačite odeću, ključeve i slične predmete.

4. Postavite ogledalo

Kako je predsoblje poslednja prostorija u kojoj boravite pre nego što izađete, postavite jedno ogledalo koje će vam pomoći da proverite svoju odeću, frizuru i celokupan izgled. Ako želite, možete da zalepite na njega motivacionu poruku ili da okačite zanimljivu fotografiju koja će vam popraviti dan i dati energiju za sve što vas čeka. Ako nemate mesta za visoko ogledalo, okačite manje, ali se potrudite da ima atraktivan okvir i da ujedo bude dekorativno.

Foto: Shutterstock  Rustično ogledalo u hodniku

5. Pozabavite se osvetljenjem

Svetla mogu da učine prostor prijatnijim čak i kada su dani sumorni. Predsoblje najčešće nema prozor, zato je veoma važno da posvetite dovoljno pažnje osvetljenju. Obavezno kupite lampice, koje će vas čekati uključene kada se kasno vratite kući nakon napornog dana. Doprineće lepšoj atmosferi i učiniće da se bolje osećate kada kročite u dom.

Foto: Shutterstock  Lampice u predsoblju

6. Dodajte table

Ako imate prostora na zidu u hodniku, dodajte table na koje možete da kačite poruke ili po kojima ćete pisati kredom neke važne stvari.

"Možete da okačite kalendar, listu namirnica ili dečje crteže - po vašem izboru. Cela porodica će uživati u ovoj praksi, jer je veoma zabavna", istakla je Džodi Peterman, dizajnerka enterijera.

7. Postavite kutije sa nalepnicama

Ako je u vašem stanu više članova porodice, a naročito ako su tu i deca, nabavite po jednu kutiju za svakog člana porodice i na njoj napišite kome pripada. Sve stvari koje "nemaju svoje mesto" i prosto ne znate gde možete da ih odložite, smestite u kutiju u hodniku. Tako ćete izbeći nered i lakše pronaći sve što vam je potrebno. Ako su kutije na vidnom mestu, potrudite se da budu lepog izgleda, ali ako ćete ih držati u ormaru, zatvorene, možete da odaberete i plastične, kao najpovoljniju opciju.

8. Zalepite tapete

Kako je hodnik prostorija u kojoj ne boravite dugo, ne morate da se fokusirate na nežne boje koje ne opterećuju oko. Slobodno se poigrajte i kupite razigrane, šarene tapete, veselih tonova. Napravite šarmantan ulaz, kojiće svi zapamtiti i stvorite posebnu atmosferu u domu.

Pogledajte i u koju boju da okrečite plafon.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Trik sa ogledalo za uređenje enterijera  Instagram/mr.harry.white

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.