Samo 19 kvadrata ima ova garsonjera i uređena je minimalistički, ali je maksimalno iskorišćena, piše Lepa & Srećna.

Udoban krevet i odvojen prostor za spavanje, sofa za dnevni boravak, sto za ručavanje i jednostavna kuhinja sa osnovnim kuhinjskim aparatima kao i prostor za odlaganje garderobe - sve to je stalo u ovaj studio.

Inspiracija je moderna, a studio se nalazi u Sidneju, u Australiji. Zgrada je prvobitno zamišljena kao pansion, pa je u prizemlju velika kvadratura ostavljena za zajedničke prostorije - vešernicu, prostranu zajedničku kuhinju za pripremu hrane kad imate veća okupljanja i tome slično.

Od pansiona se odustalo, pa su pojedinačni prostori od po 19 kvadrata uređeni kao garsonjere, tako da ostane što više slobodnog prostora. 

Utisku širine i slobode svakako doprinosi i komotna terasa od 6 kvadrata, ali je trud dizajnera da unutrašnje uređenje organizuju što bolje zaista izuzetan.

Kupatilo je malo, pa su tuš i WC šolja odvojeni staklenim zidom. U kuhinji ćete naći mali frižider, grejnu ploču, ormariće.

Najviše ideja pronaći ćete, svakako, u dnevnom boravku odnosno spavaćoj sobi koje su uređene jedna "iznad" druge ali na poseban način.

Krevet je podignut na galeriju, ali ne tako visoku da imate osećaj da se gušite pod plafonom, već otprilike negde na sredinu visine sobe.

Kako se onda može sesti na sofu ispod njega?

Tako što se ona izvlači, vrlo lako i jednostavno, pomoću posebno projektovanih šina. Deluje možda zahtevno, ali sigurno je da su tako nekad izgledale i prve šine za fioke koje danas smatramo standardom u proizvodnji nameštaja.

Na sličan način izvlači se i sto za ručavanje, kao i štender sa policama za garderobu. Stepenice su zapravo fioke, a sofa ima točkiće pa je možete staviti gde god želite, s tim što su kočnice automatske - čim sednete, ona se fiksira za podlogu.

Garsonjera u Sidneju prosto vrvi fenomenalnim idejama - od kuka uz krevet koje uspešno menjaju noćniormarić u svim njegovim funkcijama, pa do mini police koja se čarobnim potezom pretvara u stočić za laptop. Boje su vrlo pažljivo odabrane.

Gledajte i uživajte!