Pet najlepših detalja obezbediće udobnost i utopliti kuću tokom zime! Svaki kutak doma tokom zime može da se ispuni elementima koji će stvoriti prijatan i topao prostor.

Da biste stvorili ambijent koji reflektuje lepotu zime, a hladnoću ostavlja napolju, unesite teksture, tople nijanse boja sa malim detaljima i ukrasima. Kamin, sobne biljke, cveće i zimzelene grane bora ili jelke dopuniće ovaj ambijent.

PROČITAJTE JOŠ: NOVOGODIŠNJA DEKORACIJA U CRVENOJ BOJI: ove 3 nijanse crvene treba da imate u domu tokom praznika jer donose povoljne početke (FOTO + IDEJE)

Tamnije boje veću prostoriju čine toplijom, a isti efekat imaju i zidne tapete sa većim uzorcima. Toplo i ugodno okruženje postaće ono u kojem dominiraju tople boje, kao što su crvena, bordo, narandžasta, žuta, zlatna, terakota. Ove boje se mogu uneti i kroz detalje kao što su posteljina, pokrivači, stolnjaci, ukrasni jastuci, vaze ili držači sveća. Zamena zavesa, navlaka za nameštaj ili za stolice su male izmene koje stvaraju veliku razliku.

Bogate i teške tkanine čine zimsko ukrašavanje blagim i toplim. Pletene, kukičane ili patchwork tkanine izgledaju udobno i prijatno. Ukrasni jastuci sa aplikacijama ili vezom su dekorativni i zanimljivi detalji. Za teksturu, dodajte tkaninu i dekor koji uključuje vunu, ovčju kožu, lažno krzno ili čak i somot. Izaberite tople materijale poput baršuna ili kašmira za ukrasne jastuke i ne samo za spavaću sobu, već i za dnevnu sobu.

Svetle, letnje zavese treba zameniti tamnijim i debljim. Da bi izgledale elegantno možete i da ih naborate u gustim, bogatim naborima.

Kada su dani kraći, veoma je važno da dom ima dovoljno svetlosti, i zato je dizajn rasvete važan elemenat toplog zimskog ukrašavanja. Veliki luster i kristalni luster stvaraju svetao i topao enterijer. Zidne i stone lampe sa nijansama u toplim bojama povećavaju efekat, ispunjavajući sobu toplinom i udobnošću. Ručno urađene lampe dodaju originalni dizajn, a kreiraju prijatniju dekoraciju soba svojim bojama i šarama. Sveće će stvoriti romantičnu atmosferu.

Deblji tepih u jarkim bojama dodaje teksturu, ali i toplinu ispod nogu. Iz praktičnih, ali i estetskih razloga najbolje je imati što više tepiha na podovima, koji će uneti toplinu i živost u dom. Pri tome izbegavajte slaganje više šarenih tepiha jedne uz druge. Nekoliko manjih, jednobojnih podnih prostirki vizuelno će kreirati jednu veću šarenu celinu, a pokriti veći prostor bez pomeranja masivnog nameštaja.

Posuda ili vaza sa mešavinom zimskog mirisa, kao što su cimet, borove iglice ili zimzelene grane mogu uneti malo zimskog šarma u dom. Ovaj aranžman može biti lep detalj na kaminu ili stočiću.

Tekst: Stefan Tanasijević

Izvor: Artnit