Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Enterijer od A do Ž

Riga, riznica secesije

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Zašto Riga izgleda tako raskošno, misteriozno i zavodljivo? Ključ tajne je secesija ili na francuskom "art nouveau", pravac koji je ostavio poseban pečat u umetnosti, modi i stil života na prelazu iz 19. u 20. vek. Predstavljamo ...

Izvor: Foto: Nenad Blagojević

Više od trećine zgrada u centru Rige pripada stilu secesije, odnosno pravcu „art nouveau”, pa ne čudi što turisti osim razgledanja znamenitosti glavnog grada Letonije obavezno obiđu neku od oko 800 impozantnih građevina.

Zbog toga turistički vodiči vole da kažu gostima da, dok se šetaju ovim gradom nedaleko od Baltičkog mora, ne gledaju samo u kaldrmu i izloge, već da podignu pogled i da uživaju u zapanjujuće lepoj arhitekturi. Posebno je zanimljiva ulica Alberta, u kojoj svaka luksuzna zgrada zaslužuje pažnju, a pogotovo Muzej „art nouveau” pravca (prva slika u galeriji).

Većinu zgrada u tom kvartu sagradio je poznati arhitekta Mihail Ejzenštajn (1867-1921), otac legendardnog reditelja Sergeja Ejzenštajna, podigavši u Rigi više od 15 višespratnica, od čega su skoro polovina nacionalni arhitektonski spomenici.

Secesija je nastala pre stotinu godina i u Letoniju stigla kao evropski stil arhitekture i življenja inspirisan čežnjom za kreativnom slobodom i smelošću. Motivi iz prirode, cveće, krivudave i talasaste linije, antički detalji, sfinge, grifoni, ali i likovi ljudi učinili su da Riga izgleda raskošnije, misterioznije i zavodljivije.

Pogledajte slike iz Rige u našoj galeriji, a još fotografija, adrese zgrada u pomenutom stilu u Rigi  kao i imena arhitekata pronaći ćeite na sajtu www.jugendstils.riga.lv.

Nenad Blagojević

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...