Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Enterijer od A do Ž

Tonet stolica

Autor Jasmina Glišić
Autor Jasmina Glišić

Najprodavanija stolica u poslednjih 150 godina bila je, zapravo, uspešno završen eksperiment Mihaela Toneta, austrijskog stolara, koji je svojim jedinstvenim idejama uspeo da zadovolji sve kriterijume dobrog dizajna.

Izvor: Foto: Promo / Thonet

Ova stolica nedavno je proslavila svoj jubilej: napunila je ni manje ni više nego 150 godina! A možete je sresti svuda i na svakom mestu: u stanu, kafani, čekaonici, na tavanu ili u podrumu. Podjednako je ljupka, udobna i dobrodržeća, može biti mlada, tek sišla s proizvodne trake, ili stara, odavno završena i dugo korišćena.  

Stolica br. 14 je najprodavanija stolica u poslednjih 150 godina. U svoje vreme, predstavljala je uspešno završen eksperiment Mihaela Toneta, austrijskog stolara, koji je svojim jedinstvenim idejama uspeo da zadovolji sve kriterijume dobrog dizajna u najširem smislu te reči. Inovativna tehnika i tehnologija, originalan način upotrebe standardnog materijala i maštovitost oblikovanja iznedrili su potpuno novu kreativnu struju u dizajniranju nameštaja.

Šta zapravo znači fenomen „tonet”?

Kombinacija umetnosti i tehnike, brak ideja i materijala; industrijalizaciju i masovnu proizvodnju za potrebe narasle srednje klase, uz sniženje cene i održavanje kvaliteta; racionalnu organizaciju za proizvodnju velikih serija; uštedu radnog vremena i sirovina; podelu rada unutar fabrike; pojednostavljenje montaže sklapanjem delova koji se mogu menjati; ekonomično pakovanje: maksimalan broj komada na minimalnu zapreminu; specijalizaciju rada: sečenje, savijanje, sklapanje. Priča o „tonet” stolici i njenom tvorcu nerazmrsiva je baš kao što je nerazmrsiva estetika spiralno-elipsastog tipa i stila, tako nepogrešivo prepoznatljiva, bliska duhu i telu čoveka s kojim ona u ljubavi živi čitav vek i po.

Suština ideje je u tome što je bukovo drvo - savijeno u uslovima visoke temperature i velike vlažnosti - Mihael Tonet oblikovao u beskonačno mnogo varijanti: stolica, stolova, kreveta, čiviluka, polica, kolevki za bebe, od kojih stolica br. 14 predstavlja samo suštinu i simbol jedne ideje.

Mihael Tonet (1796-1871)

Rođen je u malom nemačkom gradu Bopardu koji je bio centar proizvodnje nameštaja. Koristeći tehniku koju je video kod proizvođača buradi i čamaca, došao je na ideju da pomoću vrele vodene pare savija bukovo drvo u željene forme. Zahvaljujući prirodnoj fleksibilnosti bukovog drveta, koristeći odgovarajući alat, dobio je široku lepezu mogućnosti oblikovanja. Godine 1836. proizveo je prvu stolicu pomoću nove tehnologije, a 1856. patentirao je proces savijanja bukovog drveta. Osetio je da je na pomolu revolucionarna ideja i zahvaljujući ličnim ambicijama, izložio je svoje nove stolice na Svetskoj izložbi u Londonu 1851. godine. Pored vanserijskog talenta i smisla za biznis, Mihael Tonet je imao i sreće: 

- da kao običan stolar na sajmu u Koblencu, upozna austrijskog kneza Meterniha, koji ga je podržao i omogućio mu da svoje ideje prezentuje nikom drugom do caru Francu Jozefu. Impresioniran njegovim idejama, car će naložiti vladi da podupre njegov rad; 

- da se oženi ženom koja će ga razumeti i biti njegov saradnik pune 42 godine braka, i pored toga što je izrodila četrnaestoro dece, od kojih je sedmoro umrlo veoma rano; 

- da ima podršku svojih sinova, od kojih će petorica nastaviti njegovo delo u svojoj slavnoj, složnoj firmi „Braća Tonet”; 

- da umre star, ovenčan uspehom i slavom i okružen svojom decom. 

Bukovo drvo savijeno pod velikom temperaturom uz visoku vlažnost, oblikovano u beskonačno mnogo varijanti, preživelo je sve dizajnerske avanture 20. veka i do sada ostalo jedinstveno, potvrđujući staro pravilo da originalan stvaralac nije onaj koji nikoga ne imitira, već onaj koga niko ne može da imitira.

Marijana Milosavljević, diplomirani istoričar umetnosti

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...