Poštovana gospođo Petronijević,

Molimo Vas da nam pomognete oko uređenja stana. U stanu treba da živimo nas dvoje, supruga i ja. Ne dopada nam se sadašnja spavaća soba. Terasa je već zastakljena, u stvari ona je takoreći deo sobe koji je odvojen zidovima. Voleli bismo da je iskoristimo kao deo stana, kao i da dnevni boravak bude prostraniji. Takođe, i kupatilo je malo, proširili bismo ga na račun degažmana kod spavaće sobe. Volimo jarke boje, naročito crvenu, ako može da bude jedan zid ili nešto slično u toj boji.

Unapred zahvalni,
Rade i Jelena

Poštovani Jelena i Rade,

Premeštanjem kuhinje i trpezarije u deo koji je sada spavaća soba i terasa, a spavaće sobe na mesto kuhinje, možete dobiti nešto veći dnevni boravak, ali bolje osvetljen i zgodniji za opremanje. Sada ima mesta i za veliki trpezrijski sto, naročito ako terasu pripojite stanu. Pri tome vodite računa o toplotnoj izolaciji parapeta, poda i plafona.

Postojeću ostavu možete ostaviti kao što je sada ili pripojiti spavaćoj sobi kao garderober. Kuhinja je nešto veća nego sada i šankom odvojena od trpezarije. To takođe doprinosi da prostor deluje prostrano. Kupatilo je prošireno za deo garderobe, a drugi deo je zauzela kuhinja. Spavaća soba je kompaktnija, nije uzana i dugačka kao u postojećoj organizaciji, a s kupatilom, iako je kod ulaza, čini izdvojeni spavaći blok u odnosu na dnevnu sobu.

Olivera Petronijević,
vlasnica studija MSPRO za projektovanje,
dizajn i završne radove u građevinarstvu

LepaiSrecna Koliko god da je terasa za uživanje velika prednost, zastakljivanje je ponekad jedini način da se pobedi skučenost u stanu. U ovom predlogu, menja se i namena prostorija tako da je dragoceni komfor iskorišćen na najbolji način.