Poštovana gospođo Petronijević, 

Naš stan ima 42 kvadrata (dnevna soba, trpezarija i kuhinja). Zanima nas kako najbolje iskoristiti prostor u delu kuhinje i trpezarije i napraviti spavaću sobu, a posebno kuhinju bez trpezarije, s tim što je zid između dnevne sobe i postojeće trpezarije noseći i ne može se rušiti. 

Unapred hvala,
Dragan Bursać 

Poštovani Dragane, 

Ne treba da pomerate vrata. Samo izmeštanjem kuhinje možete dobiti upotrebljivu spavaću sobu. Pregradni zid između prozora u sadašnjoj trpezariji odvaja spavaću sobu od buduće kuhinje.

Kroz taj zid prolaze vodovodne instalacije i kanalizacija iz kuhinje. Ukoliko deo instalacija kod vrata ne može da se upusti u pod, može se napraviti malo viši prag ili podest koji ce sakriti razvod instalacija. Ulaz u dnevni boravak je kod ulaznih vrata. Kako nemate mnogo prostora za stvari, sa obe strane vrata možete iskoristiti prostor za manje plakare. Umesto trpezarijskog stola, možete postaviti i veći pult. 

Olivera Petronijević, 
vlasnica studija MSPRO za projektovanje,
dizajn i završne radove u građevinarstvu 

LepaiSrecna Izmenom prostora predviđenog za kuhinju u jednosobnom stanu dobija se funkcionalna spavaća soba. Instalacije se mogu prikriti u podestu, a kod vrata valja napraviti nešto viši prag.