Poštovani Željko, 

Već duže vreme planiramo da preuredimo terasu. Naša terasa nije mala i pretpostavljamo da bi mogla da se iskoristi za još nešto. Sporimo se oko toga da li da je zatvaramo ili ne jer svi volimo da sedimo na terasi tokom lepih dana. Živimo na prvom spratu stambene zgrade. Molimo vas da nam pomognete i predložite rešenje. 

Vaši čitaoci, porodica Anđelić,
Novi Sad  


Poštovani, 

Kao što već znate iz mojih prethodnih rešenja i odgovora, protivnik sam zatvaranja i zastakljivanja terasa s obzirom na to da ovaj prostor predstavlja jedini svakodnevni izlaz u prirodu u urbanom načinu stanovanja. Naravno, ukoliko postoji realna potreba i nedostatak prostora u preostalom delu stana za određene elemente nameštaja i sl, terasa može da posluži i reši problem. Tokom godina razvoj građevinske industrije i materijala, sistemi i mogućnosti u stolariji dostigli su nivo rešenja koja se mogu efektno i kvalitetno primeniti u ovakvim slučajevima. Predloženim rešenjem zadržaćete osnovnu funkciju terase uz dodatni prostor i elemente za smeštaj stvari (iako mi to niste napomenuli u pismu). Ovim ćete dobiti više prostora i mogućnosti u ostalom delu životnog prostora. 

Deo za smeštaj - desno od ulaza na terasi nalazi se bočni otvor. Predlažem da ga zatvorite - zastaklite ramom koji će moći da se otvara po potrebi. Ovim vam ostaje bočni dotok prirodnog svetla na terasu. Možete ovaj otvor i potpuno zatvoriti - zazidati, čime biste omogućili proširenje ormana - na vama je izbor. Ovde je predviđen orman dimenzija 100x40x260 cm za smeštaj obuće, kutija i sličnih stvari. Ukoliko biste tu držali samo obuću, takav orman može primiti 40-50 pari cipela, što praktično znači broj obuće za četvoročlanu porodicu, pa i više od toga. 

Izrada ormana - levi zid terase predviđen je za veliki orman, u koji možete da odlažete vansezonsku garderobu, kofere i sl. Predložene ormane možete da izradite od univera. Da biste povećali otpornost i trajnost elemenata, predlažem da sve ivice spoljnih, vidnih elemenata obradite laserskim kantovanjem ABS trakom ili aluminijumskim lajsnama. Frontove ormana možete da oplemenite folijama sa prirodnim motivima ili po želji, da bi se uklopili u ambijent terase. 

Zatvaranje i ulepšavanje - terasu možete zatvoriti sa tri klizna rama (od PVC ili aluprofila - u zavisnosti od budžeta) sa ispunom od transparentnog kaljenog stakla. Sistem je u vidu trokanalne šine, tako da ramove možete da „spakujete” na jednu stranu i ovim dobijete skoro potpunu otvorenost terase. To vam omogućava lakši pristup prilikom farbanja spoljne ograde terase i brige o cveću. Celom dužinom terase u donjoj zoni ograde predlažem saksije sa cvećem koje će vam ulepšati pogled, a ujedno i delimično zatvoriti poglede spolja ka unutrašnjosti vaše terase.  

Željko Grijaković,
dizajner i diplomirani inženjer

LepaiSrecna Terasa je, u savremenim uslovima, naša jedina oaza prirode. Međutim, kako nam često služi i za proširenje životnog prostora, treba naći pravu ravnotežu između ove dve mogućnosti.