Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Adaptacija prostora

Vizuelni doživljaj u svedenom enterijeru

Autor Jelena Milenkovic
Autor Jelena Milenkovic

Jednostavan i funkcionalan stan dobio je poseban izraz zahvaljujući neobičnim detaljima poput pregrade od kaljenog stakla i složene višenamenske komode u radnom kutku.

Izvor: Foto: Thinkstock

Poštovani Željko,

Molim vas da nam predložite rešenje za deo stana u kome su planirani predsoblje, dnevni boravak i trpezarija. Voleli bismo da prostor bude jednostavno uređen, bez suvišnih komada nameštaja i s maksimalnom funkcionalnošću.

Hvala unapred,

Porodica Đekić,
Kraljevo.


Poštovani,

Vaš prostor je povoljne orijentacije i ne zahteva radikalne intervencije, pomeranja zidova i sl. Jedini detalj koji je predložen a nije u skladu s postojećim stanjem jeste pregrada između ulaznog prostora i dnevne sobe (opisana u delu posvećenom ulazu). Raspored i dizajn nameštaja odgovaraju onome što ste napomenuli u svom pismu: jednostavno i funkcionalno! 

Ulazni prostor, koji daje prvi utisak kada vas neko poseti, dobio je predloženim rešenjem zanimljiv detalj. Predlažem da postojeći zid zamenite pregradom od stakla. Staklo treba da bude kaljeno s „printom” ili peskirano s motivom po želji. Ovim se dobija protok prirodnog svetla u predsoblje kao i efektan vizuelni doživljaj. Levo od ulaza nalazi se garderobni plakar za sezonsku odeću i obuću. Vrata plakara su klizna sa ispunama od ogledala.

Trpezarijski prostor nalazi se ispred kuhinje i odmah do dnevnog boravka. Ovde sam predvideo veliki sto prečnika 120 cm, s gornjom pločom od stakla i nogama od punog drveta, specifično ukrštenih ali veoma stabilnih. Stolice koje se uklapaju u ovu koncepciju su lagane, sa sedištem i naslonom u jednom komadu od drvenog ili plastičnog otpreska. Noge su od metala, savijene i veoma čvrste.

Kombinovani element nameštaja koji je teško nazvati jednom rečju. Posredi je dugačka komoda sa fiokama, koja se transformiše u radni sto s policama za knjige i sl. Na zidu iznad smešteni su LCD televizor montiran na zglobni nosač i polica za diskove, knjige i razne sitnice. Sve zajedno izgleda veoma jednostavno sa ciljem da bude pre svega funkcionalno. Ispod dela predviđenog za rad planiran je specifičan tabure, koji se skloni ispod i ne opterećuje prostor kada se ne koristi. 

Nasuprot kombinovane komode-stola nalazi se deo za sedenje i odmor. Ovde je planirana ugaona garnitura, pored koje se nalazi niski stočić za lampu, a u produžetku je polica-biblioteka do kraja zida. Tu je još i fotelja s klub stolom. Komunikacija i prolaz prema terasi i ostatku stana može se odvijati potpuno nesmetano.

U galeriji slika ispod teksta možete pogledati skice našeg predloženog rešenja.

Željko Grijaković, 
dizajner i diplomirani inženjer

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...