Epoksi smola ili, ispravnije, dekorativna smola je visokokvalitetan materijal za oblaganje podova i zidova, ali i drugih površina.

PROČITAJTE JOŠ: Koliko košta adaptacija kupatila: sve o ceni materijala i naplati građevinskh radova (FOTO + SAVETI)

Razlikuje se od drugih obloga po tome što je elastičnija i čvršća od gotovo svih drugih materijala, a može se dekorisati na gotovo neograničene načine. Prednost eposki smole je što nema fuga a izuzetno je lako održavati je pod od takvog materijala.

Dekorativni zidovi od epoksi smole izrađuju se isključivo po narudžbini i prilagođeni su svakom pojedinačnom prostoru i želji kupca, piše D&D.

Epoksi smola postavlja se u slojevima, od osnovnog premaza pa sve do završnog laka. U zavisnosti od od tipa izabranog materijala ide u od 4 do 6 slojeva. Vreme trajanja radova je otprilike 4 do 6 dana. Svaki sloj se suši 24.

Preporuka je da se za postavljanje visokodekorativne smole angažuju isključivo stručnjaci! Razlog je niz profesionalnih alata koji su nužni prilikom ugradnje, ali i poznavanje samih materijala kao i iskustvo i znanje izvođača. Epoksi smola nije gotov proizvod koji se može kupiti u prodavnici i postaviti po principu uradi sam, već su to višekomponentni sistemi koji imaju svoja pravila mešanja i nanošenja.

PROČITAJTE JOŠ: PARKET ILI LAMINAT: Evo koji pod je kvalitetniji i više se isplati

Epoksi smola spada u kategoriju toplih podova (kao parket), a ima sve karakteristike čvrstih podova. Takođe, pogodna je za ugradnju na podno grejanje, u prostore tuš-kabina (nije potrebna kada) jer stvara efekat bazena, vrlo se lako održava, nema fuga, ima određenu elastičnost

Eposki smola ima prihvatljivu cenu. Ona se kreće od 25 evra pod metru kvadratnom sa ugradnjom sa deljinom od oko 1,5 mm. Kada se doda PU lak, koji služi za dobru UV zaštitu i protivkliznost, cena se diže na 30-40 evra/m2.

Tekst: Igor Conić

Izvor: Gradnja