Cementna košuljice, ili ravnajući sloj, neophodan je sloj prilikom izrade poda koji ravna betonsku podlogu i služi kao podloga za postavku završnog sloja: parketa ili pločica.

PROČITAJTE JOŠ: Da li se više isplati izgradnja zidane ili montažne kuće: evo koja građevina košta jeftinije i duže traje

Međutim, pre nego što se krenu u izlivanje cementne košuljice, odnosno smese cementa, peska i vode, potrebno je uraditi više predkoraka koji su krucijalni u eksploataciji gotovog poda. Krenimo redom!

Nakon što su se razvele cevi grejanja po betonskoj podlozi, postavlja se termički i zvučni izolacioni sloj od stiropora, stirodura ili kamene vune koji. Materijal se pažljivo kroji oko cevi upotrebom skalpela. Izolacioni sloj se ne priljubljuje uz ivice zidova, već se postavljaju diletacione trake debljine 0,5-1 cm čime se krajevi štite od vlage a i sprečava se prenos zvuka na zidove. Nakon postavke stiropora preko celog poda, kompletna podloga se prekriva PVC folijom. Sada je pod pripremljen za izlivanje košuljice!

Cementna košuljica se uglavnom izliva mašinski što znači da smesa cementa, peska i vode se meša u mašini a zatim izbacuje pod pritiskom specijalnim crevom na podnu površinu. Za izbacivanje smese cementne košuljice na podlogu se koristi dispenser ili top, uređaj koji smesu izbacuje vertikalno na podnu površinu.

PROČITAJTE JOŠ: Koliko košta adaptacija kupatila: sve o ceni materijala i naplati građevinskh radova (FOTO + SAVETI)

Nakon toga masa se ravnomerno rasprostranjuje ravnjačama i letvama po površini. Nakon nivelisanja dolazi na red izravnjavanje koje obezbeđuje potpuno ravnu i glatku površinu poda. Ovo izravnjavanje naziva se još i perdašenje i izvodi se specijalnom rotirajućom mašinom, popularno nazvanom šlajfericom.

Izlivanje košuljice u dva nivoa

Vrlo je bitna da se košuljica niveliše u dva nivoa ukoliko se na jednom delu prostorije postavlja parket a u drugom pločice. Ovo je slučaj kod kuhinja u sklopu dnevne sobe gde debljina pločice može biti manja od debljine parketa. Zbog toga je nivo košuljice viši u delu kuhinje kako bi posle postavke pod bio u istom nivou.

Još saveta i cena za izlivanje cementne kođšuljice očekuje vas na drugoj strani!