Priprema:
Zeleni paradajz oprati i iseći na sitnije kockice.
Staviti u šerpu, dodati šećer, ulje, sirće,so i uključiti ringlu na jaku temperaturu i pržiti oko 20 do 25 minuta ili dok vam se paradajz ne raspadne na manje komadiće.
U to dodati crvene paprike, koje ste prethodno ispekli, oljuštili i ocedili od viška tečnosti i dodati ljute paprike i koje ste isekli na kocke (obe vrste, slatke i ljute.)
Količinu ljutih paprika odredite po vašem ukusu, ali da imate ukupno 1,2 kg paprika.
Pržiti, još uvek na jakoj temperaturi još 20 minuta, ili dok ne dobijete lepu kremastu masu.
Posle dodavanja paprika moraćete mnogo često da mešate, pazite da vam ne zagori.
Na kraju dodati peršun, pasirani beli luk i biber, po vašem ukusu.
Probati da li je dovoljno slano za vaš ukus, ako je potrebno, dodati još soli.
Dok se ljutenica kuva, oprati tegle i ostaviti ih u vrućoj rerni da se tegle osuše i zagreju.
Poklopce iskuvati i osušiti.
Vruću ljutenicu sipati u vruće tegle, zatvoriti i vratiti u vruću rernu i ostaviti da se potpuno ohlade.
Poslužiti ljutenicu sa hlebom / pogačom i sirom.
Od ove količine dobiju se 3 tegle po 500 g i jednu od 250 g.
Izvor: Pomoravka.blog.spot