KAKO SKUVATI JAJA DA NE PUCAJU: Tri trika sa kojima nema greške

Bliži se Uskrs, samim tim i farbanje jaja, a mnoge domaćice svake godine iznova muče muku sa jajima koja pucaju prilikom kuvanja.

Shutterstock

Pravoslavni vernici Uskrs ove godine proslavljaju 16. aprila, a jaja se tradicionalno farbaju na Veliki petak, koji se ove godine obeležava 14. aprila.

Često se dešava da prilikom kuvanja poneko jaje pukne, ali ipak ima načina da to sprečite. Koje trikove treba da primenite pročitajte u nastavku ovog teksta.

LepaiSrecna 

1. Ne držite jaja u frižideru pre kuvanja

Ukoliko jaja direktno iz frižidera stavite na šporet velika je verovatnoća da će ljuska popucati. Zato je važno da ih nekoliko sati pre kuvanja izvadite iz frižidera i ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi. Jaja najpre stavite u vodu sobne temperature, pa tek onda na šporet da se kuvaju. Za kuvanje su idealna jaja stara 7 do 10 dana, jer ih je posle najlakše oljuštiti. Ako jaja kupujete na pijaci verujte prodavcu na reč, a ako ih kupujete u prodavnici proverite datum na ambalaži.

2. Ne preterujte sa količinom i temperaturom

Ne stavljajte mnogo jaja u šerpu odjednom, u jednoj turi kuvanja trebalo bi da bude toliko jaja da prekriju dno šerpe. Šerpa treba da bude puna vode tokom celog kuvanja. Kuvajte jaja na umerenoj temperaturi, a tik pred ključanje dodatno smanjite temperaturu, kako bi se jaja što manje pomerala po šerpi i udarala jedno o drugo. Kuvajte ih 10 do 15 minuta.

Instagram / robert.caia23 

3. Dodajte so u vodu

Vodu u kojoj se kuvaju jaja trebalo bi posoliti, a mera je pola kašike soli na litar vode. U tom slučaju, ako neko jaje pukne, belance neće iscureti, već će se zgrušati, i takvo jaje je zatim moguće ofarbati i ukrasiti. Uz so možete dodati i pola kašičice sirćeta, da još više smanjite šanse za pucanje jaja.

Ukoliko vam neko jaje, ipak, pukne, moći ćete da ga iskoristite za pripremu različitih predjela i salata.

Tekst: Lepa&Srećna