Većina ljudi će nakon kupovine paradajza te ukusne plodove smestiti u frižider, verujući kako će tako duže ostati sveži i ukusni. Ali, istina je upravo suprotna - tvrde naučnici iz francuskog Udruženja za agrikulturu. Oni su brojnim testiranjima potvrdili da zbog stajanja u frižideru paradajz znatno ranije postaje mekan i gubi na ukusu.
Paradajz potiče iz podneblja toplih klima, a skladištenjem u frižideru u njima dolazi do hemijskih promena koje uzrokuju raspad ćelija. To se događa već na temperaturi nižoj od 10 stepeni - dok je većina frižidera nameštena na temperaturu od oko dva do šest stepeni.
Tada slabe arome paradajza, a kora postaje naborana i tekstura samog ploda mekana, posebno ako u frižideru stoje duže od dva dana.
VIŠE: 10 stvari koje ne smemo čuvati u frižideru
Ipak, naučnici ističu da ako ste već kupili mekane i prezrele paradajze, tada je stavljanje u frižider na nekoliko sati pre posluživanja dobra ideja, jer će hladnoća izazvati trenutni hemijski efekat "stvrdnjavanja" paradajza. Alii u tom slučaju, dogodiće se suprotno ako u frižideru ostanu duže.
Izvor: cafe.ba
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka