Pravilo je da se iza tamnozelene boje krije slatka lubenica, a ako je još obeležena prirodnim “ožiljkom”, nema greške da bi trebalo da bude vaša. U prilog kvalitetu dolazi i “travnati” miris peteljke
Lubenice su, i kad im nije vreme, u modi. Samo je pitanje da li su pre leta dovoljno ukusne i koliko smo tada, kada su im cene visoke, spremni da ih platimo. Na radost ljubitelja ove zdrave poslastice, sezona im je počela, što znači da o ukusu i novcu ne moramo više da brinemo. Bar ne toliko. Jer, i u jeku leta, a pogotovo posle dugih kiša i poplava, nije svaka lubenica podjednako zrela i sočna.
PROČITAJTE JOŠ: PRAVIMO VELIKU GREŠKU: evo zašto ne treba da stavljamo lubenicu u frižider
Zato, ne dajte da vas prodavci prevare, nego obratite pažnju kada birate ovo povrće. Postoje bar tri saveta koja mogu da vam pomognu.
Najpre je dobro “ošacujte”. Pravilo je da se iza tamnozelene boje krije slatka lubenica, a ako je još obeležena prirodnim “ožiljkom”, nema greške da bi trebalo da bude vaša. U prilog kvalitetu dolazi i “travnati” miris peteljke.
Drugi korak je da je podignete uvis i procenite težinu. S obzirom na to da 90 odsto lubenice čini voda, zrela bi morala da bude teška koliko je i velika. Ukoliko je previše lagana, znači da nije pokupila dovoljno vode i da nije ukusna i zdrava.
Još trikova za prepoznavanje slatke lubenice pročitajte OVDE!