Sastojci 

  • 250 g bele čokolade 
  • 3,2 dl mleka
  • 3,2 dl slatke pavlake
  • 75 g šećera
  • 2 jajeta
  • 1 žumance
  • 1,5 kašika ekstrakta vanile
  •  sos od malina 
  • 175 g malina
  • 25 g šećera

PROČITAJTE JOŠ: KAKO SE PRAVI POHOVANI SLADOLED: vreme je da naučite ovu jednostavnu, a savršenu tehniku

    Priprema 

    U manju šerpu sipajte pavlaku i na srednjoj vatri pustite da provri. Izlomite čokoladu, prelijte je pavlakom i mešajte dok se potpuno ne istopi. Ostavite da se prohladi. Odvojeno umutite jaja, žumance i šećer da dobijete svetlu, gustu smesu. Odvojte 2,5 dl mleka, zagrejte da provri i polako sipajte u smesu od jaja, sve vreme muteći mikserom (da se jaja ne zgrušaju), zatim dodajte i ostatak mleka i sve sjedinite. Vratite u šerpu i kuvajte na srednjoj vatri dok ne dobijete gustu smesu. Ohladite na sobnoj temperaturi, pa odložite u frižider na jedan sat da se potpuno ohladi. Ohlađenu smesu sipajte u mašinu za sladoled i pustite da mašina odradi svoje (potrebno je otprilike 25 minuta) i da dobijete blago stegnut sladoled.

    Ukoliko nemate mašinu, mešajte sve vreme varjačom dok ne dobijete isti rezultat. Sipajte u posudu, stavite na jedan sat u zamrzivač, izvadite, dobro promešajte varjačom i vratite. Ponovite postupak još jednom. Pre služenja napravite sos od malina. Oprane maline i šečer stavite u blender ili ispasirajte. Procedite i stavite u frižider.

    Trećinu sladoleda sipajte u posudu, odozgo stavite polovinu sosa od malina, preko drugu trećinu sladoleda, zatim ostatak sosa i završite sladoledom. Pokrijte providnom folijom i stavite u zamrzivač da se sasvim stegne, najbolje preko noći.

    Recepte piše: Milja Lukić

    Izvor: Lepa i Srećna