Sastojci:

Za koru:

  • 200 g piškota
  • 150 g putera

Za krem:

  • kesica želatina u prahu
  • 50 g piškota 
  • 4 jajeta
  • 125 g šećera u prahu
  • 1,25 dl ruma
  • 2 kesice vanilin-šećera
  • 100 g seckane čokolade
  • 100 g suvog grožđa mariniranog u rumu
  • 5 dl slatke pavlake

Za ukrašavanje:

  • 2,5 dl slatke pavlake
  • 100 g čokoladnog preliva
  • 30 ml likera od badema

Priprema

Kora: Stavite piškote u kesu za zamrzivač, izdrobite ih oklagijom, sipajte u činiju i umutite s rastopljenim puterom. Rasporedite masu po dnu pleha (prečnik 22 cm) koji ste obložili papirom za pečenje, čvrsto pritisnite i ostavite da se ohladi.

Krem: Rastopite želatin prema uputstvu. Piškote isecite na štanglice. Jaja, šećer u prahu, rum i vanilin-šećer penasto umutite na pari. Umešajte želatin. Skinite sa šporeta i ohladite mešanjem. Čim krem počne da se steže, dodajte čokoladu, suvo grožđe koje je stajalo u rumu i štanglice piškota. Čvrsto ulupajte slatku pavlaku i dodajte masi. Krem sipajte u ovalnu činiju (prečnik 22 cm) obloženu providnom folijom, poravnajte i ostavite da se hladi oko 3 sata. Rum-bombu pažljivo izručite na testo od piškota. Skinite foliju. Čvrsto ulupajte slatku pavlaku i premažite tortu sa strane, a odozgo pospite krupno rendanom čokoladom.

Recepte piše: Marija Jakob