- Sastojci:
- 1 kg krompira
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 5 kašika ulja
- 3 čena belog luka
- so, biber
- 2-3 grančice ruzmarina
- veza peršuna
Priprema:
Krompir oljuštite i isecite ka krupnije kriške ili kocke.
Zagrejte rernu na 230C stepeni.
Ugrejte 2 litre vode i kad provri dodajte 2 kašičice soli, sodu bikarbonu i krompir pa promešajte.
Kad ponovo provri, smanjite vatru i ostavite da se kuva desetak minuta - kad ubodete krompir nožićem, treba da se oseti otpor.
Za to vreme, izmešajte ulje (možete da koristite i mast - guščju ili svinjsku) sa seckanim ruzmarinom i seckanim belim lukom i zagrejte u malom tiganju na tihoj vatri. Kad beli luk dobije zlatnu boju, procedite ulje u veliku činiju (sačuvajte začinske trave na tacnici).
Polukuvani krompir pažljivo ocedite i ostavite minut u otklopljenom loncu da višak vode ispari.
Preručite krompir u činiju sa uljem, dodajte još soli i bibera po ukusu i protresite posudu tako da se površina krompira malo razmekša (kao kad pravite krompir-salatu).
U pleh stavite pek-papir, pa sipajte krompir tako da svaka kriška bude lepo razdvojena.
Pecite dvadeesetak minuta.
Izvadite pleh i protresite, pa okrenite krompire pažljivo, tankom metalnom rešetkastom kašikom.
Vratite krompir u rernu i pecite dodatnih 10-20 minuta, koliko je potrebno da uhvati lepu, zlatnu koricu sa svih strana.
Preručite krompir u posudu i pospite mešavinom ruzmarina i belog luka pa pospite sitno seckanim peršunom i poslužite.
Izvor: Lepa & Srećna