Možete upotrebiti preostali pirinač od juče ili ga jednostavno skuvati (uputstvo možete pročitajte OVDE) i dobro prosušiti.

  • Sastojci (za 2 osobe):
  • 120 pirinča sa dugim zrnom
  • 2 kašike ulja
  • 2 jajeta
  • Po želji, kao dodatak:
  • luk
  • mladi luk
  • grašak
  • tucana paprika
  • pavlaka

Skuvajte pirinač u vodi, dobro ga ocedite i vrelog istresite na pleh da para što pre izađe.

Ugrejte ulje u nelepljivom tiganju, pa sipajte pirinač i pržite ga dva do tri minuta.

Pomerite pirinač na ivice tiganja.

Razbijte jaja u posudu, začinite suvim začinom i sipajte u tiganj, u sredinu, pa kratko ostavite da se prže.

Dok su jaja još rovita, pomešajte s pirinčem i nastavite da pržite, brzo mešajući.

Ako volite da ostanu krupniji komadići jaja, možete da ih ostavite malo duže da se prže bez mešanja pa tek onda da ih razbijete varjačom.

Sipajte pirinač u činijice za služenje i pospite seckanim mladim lukom za dekoraciju.

Ovaj pirinač možete spremiti i sa crnim lukom. Njega samo treba da malo propržite na ulju pre nego što dodate pirinač i jaja, ostatak recepta je isti.

Takođe, veoma je ukusno ako u prženi pirinač s jajima dodate tucanu ljutu papriku (za one koji vole pikantna, gurmanska jela) ili ako preko pirinča koji ste servirali sipate kiselu pavlaku (ovo je lepo za decu, jer je blagog ukusa, ali se ne slaže sa tipičnim kineskim jelima sa dosta soja sosa i belog luka).

Za posebno dekorativan prženi pirinač s jajima, izmešajte ga s malo barenog graška.

Isprobavajte razne varijante, sigurno ćete naći neku koja vam se sviđa.

Izvor: Lepa & Srećna

RECEPTI ZA KINESKU HRANU