Najvažnije pri pripremi ribe je da, pre svega, kupite svežu ribu. Obratite pažnju na sledeće - meso sveže ribe je čvrsto, škrge crvenkastoružičaste, a oči ispupčene i bistre. Sveža pastrmka nikad neće imati neprijatan miris, a uvek ima na koži malo sluzi koja možda izgleda neprijatno ali je znak svežine, piše Lepa & Srećna.
Za početak, pastrmku očistite, operite i filetirajte (to možete zamoliti i u ribarnici).
Osušite filete, posolite i dodajte ostale začine ako želite (možete je čak i pobiberiti ili posuti ljutom papričicom).
Za prženje je važno da znate jedan trik, a to je - gde se stavlja ulje.
Nemojte nikad sipati ulje u tiganj! Samo će početi da gori i dimi se dok se greje.
Suprotno tome, ugrejte tiganj (bilo bi dobro da imate težak, tučani tiganj), a prelijte uljem filete i to ne više od kašičice po filetu.
Pažljivo spustite filete na vreo tiganj - na strani gde je koža - i pržite na srednjoj temperaturi.
Za prosečnu pastrmku dovoljno je da je pržite oko 20 minuta na jednoj i oko 10 minuta na drugoj strani.
Budite pažljivi - filete uvek okrećite OD SEBE, a ne KA SEBI - tako se nećete isprskati vrelim uljem.
Najbolje je da koristite široku, ravnu špatulu sa šupljinama, tako da možete da obuhvatite najveći deo fileta u jednom potezu. Ovako možete da ispržite i filete drugih riba, kao i sve sitnije ribe - porcijaše - koje mogu da stanu u tiganj. Samo, kad pržite ribu ucelo, potrebno je da podesite dužinu prženja.
Izvor: Lepa & Srećna