Približava se Uskrs, najznačajniji hrišćanski praznik koji se najčešće obeležava uz bogatu trpezu. Ako se opredelite za specijalitete od mesa ili za roštilj, obavezno unapred pripremite marinadu. Čak i ako imate veoma kvalitetne komade mesa i savršene tehnike za pečenje, teško da ćete moći da postignete punoću ukusa bez marinade. Možete jednostavno da je spremite i postignete pikantan ukus mesa.
Sastojci za marinadu
- 1 kašičica čilija u prahu ili jedna suva, ljuta papričica
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica suvog začina ili začina za meso
- 2 čena belog luka
- 1 glavica crnog luka
- 1 supena kašika crvene paprike
- jedna čaša ulja po izboru
- 1 kašičica kurkume
- 2 supene kašike senfa
- jedan struk ruzmarina
- majoran i bosiljak po ukusu
Priprema marinade
Iseckajte sitno beli luk sitnoi stavite ga u činiju. Dodajte ulje i sve preostale začine. Sve zajedno dobro izmešajte. Umočite komade mesa koje želite da pečete ili pržite za uskršnju trpezu a zatim preko stavite kolutove crnog luka. Poklopite činiju i stavite je u frižider da odstoji nekoliko sati, a nije greška ni ako meso odstoji nešto duže ili preko noći. Ako su komadi mesa deblji, izbockajte ih viljuškom na nekoliko mesta, kako bi bolje primili ukus marinade i miris začina.
Pogledajte i 4 načina da postavite sto za Uskrs.
BONUS VIDEO:
Tekst: Lepa&Srećna/K.L.