Uz kuvano žito, slavski kolač i posnu trpezu obeležiće 19. decembra Svetog Nikolu najbrojniji svečari u Srbiji. Ova slava uvek pada u vreme Božićnog posta i onda se, u skladu sa posnim danima, sprema posna trpeza.
Pored ukrašavanja i sređivanja kuće, mnoge domaćice razmišljaju o tome koja jela da spreme za slavsku trpezu. Ono što je važno pri pripremi jela jeste da ih treba spremati s ljubavlju i radošću i u skladu sa mogućnostima.
Posna trpeza sastoji se, mahom, od posnog predjela, posne čorbe, posne salate, posne sarme i posnog glavnog jela. Pored jelovnika za ručak i goste svaka slavska trpeza mora da ima sveću, kolač, žito i vino.
Priprema salate i predjela je idealna prilika da domaćica osveži svoj uobičajeni slavski jelovnik. Međutim, mlađe ćemo podsetiti na tradicionalna jela: klasična krompir salata, pite i riblja pašteta i riblja čorba uobičajeno su posluženje na srpskom jelovniku.
Sarme su omiljeno jelo na trpezi, a posne sarme po ukusima nikako ne zaostaju sa mrsnim. I na kraju, za glavno jelo možete da služite ribu pripremljenu na razne načine a mi vam predlažemo recepte za savršenu pastrmku, šarana, oslića i soma. Ribu možete da služite uz ukusnu krompir salatu. Posle odličnog slanog posluženja, na kraju se gostima iznesu sitni kolači i torte koje će obradovati svakog sladokusca.
Zato smo za vas izdvojili odlične recepte za savršenu posnu trpezu!
KAKO SE KUVA SLAVSKO ŽITO: recept za najlepše žito za krsnu slavu (FOTO + RECEPT)
Pšenicu dobro oprati i ostaviti da stoji preko noći u hladnoj vodi. Ujutru isprati i pristaviti da se kuva. Ako želite, žito možete da skuvate i u mikrotalasnoj pećnici, recept ćete pronaći OVDE.
Kad je kuvano, žito ocediti, a vodu obavezno sačuvati. Samleti dobro na mašini za meso ili u blenderu. (Ako meljete u mašini, možete prethodno zrna malo prosušiti na čistoj kuhinjskoj krpi, da vam ne curi dok meljete).
Rastopite šećer u malo vode od kuvanja žita pa polako dodajte u mlevenu masu. Mešajte dobro dok se sav šećer ne istopi, usput dodajte začine po želji. I količinu šećera i začine možete modifikovati po svom ukusu.
Kad žito bude gotovo, pažljivo ga sipajte u činijicu da ne ostane nigde vazduha i ukrasite mlevenim orasima. Možete da stavite i poneku polutku oraha kao ukras. Na dan slave, domaćin nosi žito u crkvu da bude osveštano, a svaki ukućanin i gost se na dan slave posluže jednom kašičicom, pre ručka.
POSNA PROJA
Sastojci:
- brašno
- so
- soda bikarbona
Proju pripremite na sledeći način: pomešajte brašno, so i sodu bikarbonu pa postepeno dolivajte mlaku vodu, dok ne dobijete glatko testo, srednje gustine.
Dobro podmažite tepsiju, naspite proju, poravnajte je i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Gotovu proju isecite na parčad i poslužite toplu ili hladnu kao prilog ili lagani obrok sa jogurtom.
Napomena: Umesto sode bikarbone, možete staviti prašak za pecivo. Takođe, umesto da pečete kao ravnu proju, testo možete sipati i u kalupe za mafine i peći manje projice.
POSNI HLEB OD INTEGRALNOG BRAŠNA
Sastojci:
- 400 g heljdinog brašna
- 300 g ražanog integralnog brašna
- 300 g belog brašna
- 100 g mlevenog lana
- po 100 g propržene golice i suncokreta
- kašicica mlevenog kima
- kašicica majčine dušice
- so
- 5 kašika hladno ceđenog ulja
- 5-6 sitno seckanih suvih šljiva
- kockica kvasca
Razmutite kockicu kvasca sa kašičicom meda i šećera, dodajte čašu vode i kašiku brašna i ostavite nekoliko minuta da nadođe. Sve sastojke stavite u činiju, sipajte kvasac, dodajte po malo mlake vode i zamesite testo.
Ostavite da nadođe 1,5 sat, pa ga premesite. Pecite hleb pola sata u rerni zagrejanoj na 190 stepeni.
PITICE SA KISELIM KUPUSOM U MAFIN PLEHU: pikantno posno zdravo jelo za slave i post (RECEPT)
- Sastojci:
- 250 gr heljdinih kora
- 500 gr kiselog kupusa
- 2 dl kisele vode
- 4-5 kašika maslinovog ulja
- kesica praška za pecivo
Kore isitniti i ostaviti u činiji da se suše, povremeno ih promešati da se osuše sa svih strana. Kupus oprati i sitno iseckati, pa izdinstati (može i na običnom ulju, a ako postite na vodi, izostavite ga). Začiniti po ukusu. U kupus dodati osušene kore, kiselu vodu i prašak za pecivo, zatim sve dobro izmešati. Sipati po dve pune kašike u kalup za mafine i peći 30 minuta na 200°C.
RECEPT ZA POSNI NAMAZ NA DRUGAČIJI NAČIN: pašteta od sardine i oraha (RECEPT+POSNO)
Sastojci:
- 1 sardina - ocediti ulje
- šaka oraha i/ili kikirikija (po želji)
- biber
- senf
- peršun
- 1 kašika maslinovog ulja
Usitniti u blenderu orah i kikiriki, maksimalno, dok se ne pretvori u pastu. Dodati sardinu, začine po ukusu i maslinovo ulje. Opciono, može se dodati malo suvog začina od povrća i kečapa.
Ohladiti i služiti s kriškama integralnog hleba, dekorisati po želji.
KROMPIR SALATA: salata od krompira sa kiselim krastavcima (RECEPT + POSNO)
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 1 svež veliki krastavac (ili 5-6 kiselih krastavčića)
- 2 glavice crnog luka
- 250 g majoneza (za post, posni)
- so, biber
Krompir, po mogućstvu crveni, skuvajte u ljusci. Kad se malo prohladi, oljuštite ga i isecite na kolutove. Krastavac takođe isecite na kolutove, ali izuzetno tanko. Crni luk isecite sitno na rebarca.
Sve promešajte, posolite i pobiberite po ukusu, pa povežite majonezom. Salatu preručite na tanjir, oblikujte je po želji i dobro ohladite.
RIBLJA ČORBA: pikantno toplo predjelo
Sastojci:
- 3 glavice crnog luka
- šoljica ulja
- 1/2 caše belog vina
- čaša soka od paradajza
- so, biber
- malo sirćeta
- suva ljuta paprika
- 3 kesice začina za riblju čorbu
- mali komadi rečne mešane ribe (rep i glava) u količini po želji
Crni luk iseckajte sitno ili ga sameljite, stavite na ulje, dodajte čašu vode i dinstajte dok ne bude penasto. Dodajte začin za riblju čorbu i dobro promešajte da ne bude grudvica, zatim uspite vodu i ostavite da se kuva.
Kad izbaci prvi ključ, sklonite čorbu i dodajte so, malo bibera, sok od paradajza, belo vino, ljutu papriku (celu) i malo sirćeta.
Čorbu probajte da biste pogodili ukus. Stavite je opet na vatru i kuvajte dok ne proključa, pa je sklonite sa šporeta.
NAPOMENA: Čorbu ne mešajte da se riba ne bi raspala!
POSNA SARMA: stari srpski specijalitet
Sastojci:
- veća glavica kiselog ili slatkog kupusa
- 100 g seckanih oraha
- 1 krompir
- manja glavica luka
- glavica belog luka
- kašičica ljute tucane paprike
- 1/2 kašičice bibera
- kašičica morske soli
- 2 kašike hladno ceđenog ulja
- 2 dl paradajz soka
- 2 dl vode
- 100 g skuvanog integralnog pirinča
- 100 g sojinih mrvica (ljuspice)
- 2-3 lista lovora
- 3 šargarepe srednje veličine
- 1 veći koren paškanata
- 1 veći koren peršuna
- veza peršuna
- 1 srednji celer
Blago zagrejte ulje i dodajte iseckane crni i beli luk i malo vode. Izdinstajte. Kad je luk do pola gotov, dodajte šargarepu, celer, paškanat i koren peršuna isečene na kockice i dinstajte oko 7 minuta, a zatim dodajte začine i kuvajte još nekoliko minuta. Skinite s vatre i dodajte na kockice iseckan krompir, pirinač, sojine ljuspice (prethodno potopljene u vrelu vodu s nekoliko listova lovora).
Vodu procedite i dodajte seckan peršunov list, orahe i dve kašike paradajz soka. Sve dobro izmešajte i punite listove kupusa, zelja ili vinove loze, koje je potrebno prethodno obariti u vreloj vodi, tek koliko da omekšaju. Sarmice se uvijaju tako što se na koren lista stavi jedna do jedna i po kašika nadeva za srednje listove, a dve do dve i po kašike za velike, i uvije dok ima lista. Krajeve lista koji ostanu sa strane ušuškajte ka unutra. Poređajte sarmice u šerpu i nalijte rastvorom vode i paradajz soka. Kada su skuvane, pažljivo premestite u zemljani ili vatrostalni sud i zapecite u rerni oko 20 minuta.
Napomena: Ako pravite sarmu od kiselog kupusa, prvo operite listove da jelo ne bude previše slano ili prekiselo. Kod slatkog kupusa prvo zagrejte u većem loncu vodu do ključanja i ubacite glavicu koju ste prethodno oprali i očistili od nezdravih listova. Dovoljno je 7 minuta da listovi omekšaju i da možete lakše da ih odvojite i smotate u sarme. Ovaj nadev može da se koristi za pripremanje sarme i od zelja ili vinovog lista, kao i za punjenje tikvica, paprika i paradajza.
BOGATI PIJANI ŠARAN: rečna riba kao posni specijalitet
Sastojci:
- šaran (1,5-2 kg)
- 200 gr posnog margarina
- 4 čena belog luka
- 1 manja glavica crnog luka
- 250 ml belog vina
- 2 kašike prezle
- 2 lovorova list
- prešun
- kora jednog limuna
- ruzmarin
- so i biber
Umutiti margarin penasto, pa dodati peršun, koru limuna, ruzmarin, so i biber pa sve izmešati da bude glatka smesa. Dodati izgnječen beli luk i iseckan crni luk pa sve sjediniti.
Ovom smesom namazati šarana iznutra i spolja. U tepsiju sipati malo ulja i belo vino pa staviti šarana da se peče na 180 stepeni 20 minuta. Izvaditi pa posuti prezlom i staviti lovorov list pa vratiti da se peče.
Šaran je pečen kad fino porumeni, a možete proveriti tako sto ćete deo do glave malo podignuti i videti da li je pečeno oko kostiju, da nije crveno. Pečenog šarana poslužite sa mladim krompirićima i toplog.
Izvor: Domaći recepti
PASTRMKA PEČENA U RERNI: najprostiji klasičan recept
Sastojci (za 4 osobe):
- 4 očišćene pastrmke
- 2 limuna
- 3 čena sitno isečena belog luka
- 1/2 veze sitno isečenog peršuna
- belo vino
- morska so
- maslinovo ulje
Rernu zagrejati na 200°C.
Napraviti marinadu od vina, limunovog soka, morske soli, peršuna i maslinovog ulja.
Limun oprati i iseći na kolutove.
Ribe oprati, posušiti i premazati ih spolja i iznutra pripremljenom marinadom.
Pekač obložiti papirom za pečenje, poprskati maslinovim uljem, položiti ribe, rasporediti kolutove limuna i peći 20-25 minuta u zagrejanoj pećnici.
Poslužiti uz bareni krompir sa blitvom.
Izvor: Kulinarika
OSLIĆ U RERNI NA PIRINČU: odlična posna riba pogodna i za predjelo
Sastojci:
- 500 grama oslića
- 1 struk praziluka
- 1 veća šargarepa
- 2 šolje pirinča
- Malo maslinovog ulja
- So i začini po ukusu
Skuvajte pirinač posebno, preručite u nauljenu tepsiju. Praziluk i šargarepu isecite na kolutove, pa dodajte, kao i začine. Izmešajte sve. Preko pirinča poredjajte pripremljene parčiće oslića, pa sve prelijte sa 100ml maslinovog ulja.
Možete dodati i manje ulja, pa ako primetite da će ostati suvlje dodajte tokom pečenja još malo ulja.
Stavite da se sve zapeče u rerni na 200 stepeni, pa kada riba omekne i pirinač postane kremast, a odozgo pomalo suv, spremno je. Izvadite iz rerne, pa poslužite do je toplo.
Izvor: Receptopedija
SOM PEČEN U RERNI: fileti u obliku potkovice
Sastojci:
- 500 g fileta soma
- 3 kašike običnog brašna
- 3 kašike kukuruznog brašna
- 1 kašika aleve paprike
- malo mešavine začina
- malo bibera
- 1 dl ulja
Filete iseći pa začiniti mešavinom začina i biberom. Na foliji pomešati obe vrste brašna i alevu papriku pa uvaljati filete soma.
Poredjati ih u pleh obložen papirom za pečenje i preliti uljem. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta.
SLAVSKI SITNI KOLAČI: crno-bela salama od oraha (POSNO)
- Sastojci:
- 250 g šećera
- kesica vanilin-šećera
- 300 g mlevenih oraha
- 100 g mlevenog posnog keksa
- 2 kašike kakao praha
Ušpinujte šećer s vanilinom i malo vode, dodajte orahe i keks, pa podelite na dva dela.
U prvi deo sipajte kakao, a drugi neka ostane beo.
Razvijte tamnu koru, preko nje stavite belu i uvijte u rolat. Isecite ukoso na šnite.
BAJADERA SA KOKOSOM (POSNO)
- Sastojci:
- 1 dl vode
- 300 g šećera
- 250 g margarina
- 200 g kokosa
- 200 g mlevenih oraha
- 200 g čokolade
Prokuvajte vodu i šećer 5-6 minuta. Dodajte 200 g margarina i mešajte dok se ne istopi.
Sklonite s vatre, dodajte kokos i orahe. Dobro promešajte i podelite na dva jednaka dela. U jedan stavite 100 g istopljene čokolade.
U manji pravougaoni pleh sipajte tamni deo i izravnajte. Preko tamnog stavite svetliji deo i takođe izravnajte. Ostatak čokolade istopite s 50 g margarina i prelijte preko kolača. Kolač do služenja držite u frižideru da se stegne. Secite ga na tanke šnite.
POSNE BANANA BOMBICE: sitni kolači sa suvim grožđem
Sastojci:
- 2 zrele banane
- 400 g posnog mlevenog keksa
- 125 g margarina
- 100 g šećera u prahu
- 2 kašike ruma
- 100 g suvog grožđa
- 100 g mlevenih lešnika
Banane oljuštiti pa propasirati u blenderu. U drugoj posudi posebno umutiti omekšali margarin sa šećerom u prahu. Sjediniti kašu od banana sa 300 g mlevenog keksa i promešati.
Potom dodati umućeni margarin sa šećerom, rum, suvo grožđe i mlevene lešnike. Dobro izmešati rukom da bi se dobila ujednačena smesa. Dobijenu smesu ostaviti u frižideru pola sata da se stegne. Kašičicom vaditi smesu i vlažnim rukama oblikovati kuglice.
Kuglice uvaljati u preostali mleveni keks, a potom ih slagati u papirne korpice.
Izvor: Posna jela
POSNE OBLANDE ZA 5 MINUTA: najbrži slavski recept
Sastojci:
- 500 gr šećera
- 200 ml vode
- 300 gr mlevenih oraha
- 100 gr mrvica (prezli)
- 250 gr margarina
- 1 pakovanje velikih oblandi
Na vatru staviti šerpu i u njoj vodu i šećer. Čim provri smanjiti vatru, dodati iseckan margarin, orahe i hlebne mrvice i mešati dok se sve ne otopi i sjedini.
Nafilovati ravnomerno 4 lista oblande na rebrastu stranu, poklopiti petim listom i nečim težim opteretiti oblandu. Ostaviti da odstoji dok ne se ne ohladi i ne stegne pa seći u štanglice i poslužiti.
Izvor: Domaći recepti
POSNA TORTA OD ČOKOLADE: ukusna zdrava torta sa biljnim šlagom
Sastojci:
Za koru:
- 300 g smeđeg šećera
- 250 g posnog margarina
- 300 g pirovog brašna (brašno od spelte)
- 40 g sojinog brašna
- 60 g kakao praha
- 300 ml sojinog mleka
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
- kesica praška za pecivo
Za krem:
- 750 ml sojine pavlake
- 450 g posne crne čokolade
- 80 g smeđeg šećera
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
Sve sastojke za koru stavite u posudu i umutite glatko testo. Sipajte u okrugli kalup obložen masnim papirom i pecite u rerni na 180 stepeni oko 45 minuta. Koru ohladite i vodoravno presecite na tri dela.
Od sojine pavlake izmiksajte šlag. Na pari otopite 400 g čokolade, dodajte 250 g šlaga, šećer, vanilu, umutite mikserom, umešajte ostatak šlaga i ohladite u frižideru.
Donju koru nafilujte trećinom krema, poklopite drugom korom i tako redom dok ne potrošite sav materijal.
Od preostale čokolade nožem napravite rolnice i ukrasite tortu.
Izvor: Posna jela
BRZA TORTA S KOKOSOM I BANANAMA (POSNO)
Sastojci:
- 2 kesice pudinga od vanile
- 125 g margarina
- 200 g šećera u prahu
- 300 g posnog keksa
- 5 kašika kokosa
- 3 banane
- kesica šlaga + vode po uputstvu
Skuvajte puding u 6 dl vode i ostavite da se ohladi. U ohlađen puding dodajte margarin umućen sa šećerom u prahu. Ujednačite masu, pa dodajte kokos, izlomljen keks i banane iseckane na kolutove.
Sve lagano izmešajte, sipajte na tacnu i oblikujte tortu rukama. Premažite je šlagom umućenim s vodom i stavite u frižider da se stegne.
POSNA ŠVARCVALD TORTA: najlepša torta sa čokoladom i višnjama
Sastojci za kore:
- 3 čaše vode
- 2 čaše šećera
- 1 kašičica soda bikarbone
- 20 punih kašika brašna
- 4 kašike kakao praha
- 2 štangle rendane čokolade
- 1 kašiku krupno mlevenog keksa
- 8 kašika ulja
- 6 kašika džema od kajsije
Priprema kora:
Pomešati:
- 3 čaše vode
- 2 čaše šećera
- 1 kašičica soda bikarbone
- 20 punih kašika brašna
- 4 kašike kakao praha
- 2 štangle rendane čokolade
- 1 kašiku krupno mlevenog keksa
- 8 kašika ulja
- 6 kašika džema od kajsije
Podeliti smesu na 4 dela i ispeći 4 kore na papiru za pečenje u plehu 25×35 cm.
Fil 1:
Na tihoj vatri otopiti (da ne ključa) 0,5 l slatke pavlake posne, 300 g čokolade za kuvanje i ohladiti. Umutiti 250 g margarina sa 200 g prah šećera i sve sjediniti.
Fil 2:
Potrebna je jedna puna tegla višanja koje su dan ranije naprskane sa 10 kapi ekstrakta ruma.
Fil 3:
Umutiti 0,5 l slatke pavlake.
Filovati ovim redom - kora, čoko fil, višnje, fil od slatke pavlake.
Izvor: Torte i kolači