NAJLEPŠI KOLAČI ZA SLAVLJE: Posna rozen torta na ponos svake domaćice! (RECEPT)

Bogati ukus oraha i prepoznatljiva ružičasta glazura - bez rozen torte ne prolazi nijedno porodično slavlje!

Foto: Instagram/PrintScreen

Sastojci: 

Za 5 kora potrebno je:

  • 150 g šećera
  • 20 kašika brašna
  • 3 šoljice ulja
  • 5 šoljica kisele vode
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 100 g meda

Ukoliko želite deblju koru, povećajte sastojke za pola.

Za fil:

  • 250 g šećera,
  • 2 šoljice vode
  • 2 kašike kakao praha
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 300 g mlevenih oraha

Za glazuru:

  • 200 g šećera u prahu
  • 2 kašike prokuvale vode
  • ekstrakt od malina, višnje ili jagode

Priprema:

Kore:

Promešajte med sa uljem i kiselom vodom, dodajte šećer, pa potom brašno izmešano sa sodom bikarbonom tako da vam testo bude malo gušće nego za palačinke. Kalup za pečenje kora obložite namazanim papirom ili folijom, pa tek onda ulijte testo u kalup. Pecite kratko u pećnici i čim se izvadi pečena kora, odvojite je od papira ili folije.

Fil:

Ušpinujte 250 g šećera sa 2 šoljice vode, ali da ne bude previše gusto, pa dodajte mlevene orahe, kakao i vanilin šećer. Izmešajte sve pažljivo i toplim filom premažite pečene kore.

Zadnju koru premažite glazurom od šećera. 

Glazura:

Umutite 200 g šećera sa dve kašike ključale vode. Kad se masa ujednači i počne da peni, dodajte nekoliko kapi ekstrakta od maline, višnje ili jagode.

Izvor: Opanak