• Sastojci:
  • za jednu koru (od ukupno 4)
  • 3 belanca
  • 3 kašike šećera
  • 6 kašika mlevenih oraha
  • 1 kašičica soka od limuna
  • 1/2 kašičice vanile
  • 1/2 kašike brašna
  • 1. preliv
  • 350 gr šećera
  • 2. preliv
  • 200 gr čokolade za kuvanje
  • 100 gr putera
  • Za fil:
  • 12 žumanaca
  • 12 kašika šećera
  • 100 gr čokolade
  • 250 gr putera

Priprema:

Umutiti belanca sa šećerom, u toku mućenja dodati limunov sok i vanilu. U umućen sneg špatulom pažljivo umešati mlevene orahe pomešane sa brašnom. Sipati u okrugli pleh obložen peki papirom i peći dok kora blago porumeni (petnaestak minuta).

Tako ispeći 4 kore.

Šećer karamelisati i brzo preliti sve 4 kore. Budite pažljivi, jer je vreo šećer veoma opasan.

Rastopiti čokoladu, dodati puter, dobro promešati i preliti preko kora. Pustiti da se glazura stegne.

Žumanca umutiti sa šećerom, pa kuvati na pari da se krem zgusne. Dodati čokoladu, promešati da se lepo sjedini, pa sve skloniti sa vatre. U prohlađeno dodati 250 gr umućenog putera.

Druga varijanta:

Za koru:

10 belanaca

10 kašika šećera

20 kašika oraha

2 kašike brašna 

1. preliv - 290 gr šećera

2. preliv - 170 gr čokolade+70 gr putera

fil: 10 žumanaca+10 kašika šećera+80 gr čokolade+ 210 putera

Ispeći jednu koru u plehu od šporeta, pa podeliti na 3 dela.

Izvor: Coolinarika

RECEPTI ZA TORTE