• Sastojci:

    Kore:
  • 12 belanaca
  • 8 žumanaca
  • 10 kašika šećera
  • 10 kašika mlevenih oraha
  • 8 kašika brašna

    Fil:
  • 1 l mleka
  • 4 žumanaca
  • 175g gustina
  • 15 kašika šećera
  • 250g putera
  • pola narendanog muskatnog oraščića
  • 300 g mlevenih oraha

    Glazura:
  • 1/4 – 1/2 l slatke pavlake

Priprema:

Izmešati brašno i mlevene orahe i ostaviti ih sa strane.

Umutiti čvrst sneg od belanaca, dodati šećer i nastaviti sa mućenjem. Potom dodati žumanca i sve lepo sjediniti. Na kraju dodati orahe sa brašnom, pa varjačom ili špatulom dobro izmešati. Kore peći u plehu dimenzija 25×25 cm ili okruglom prečnika 28cm ili sličnom, postavljenom papirom za pečenje.

Pripremljenu smesu ispeći u četiri ili pet kora, po želji.

Ukoliko se peče u četiri kore, svaku peći na 180 stepeni, 15 minuta.

Ukoliko se peče u pet kora, svaku peći takođe na 180 stepeni 12-13 minuta.

Pečene kore ređati jednu na drugu, zajedno sa papirom za pečenje.

Za fil staviti 900 ml mleka i 15 kašika šećera da provri.

U međuvremenu 100ml mleka izmešati sa žumancima i gustinom. Kada mleko i šećer proključaju, preliti preko umućenih žumanaca. Kratko izmešati, pa ponovo usuti u šerpu, vratiti na ringlu i kuvati na umerenoj temperaturi, stalno mešajući, sve dok se ne zgusne. 

Skuvani fil prekriti providnom folijom neposredno preko površine fila i ostaviti da se malo prohladi.

Kada postane mlako, umešati komadiće putera i umutiti mikserom. Odmah dodati i mlevene orahe i mleveni muskatni oraščić po želji, pa sve izmešati u homogenu smesu. 

Ispečene kore filovati pripremljenim filom, pa onda i celu tortu premazati odozgo i okolo.

Staviti u frižider da se stegne na sat-dva. Umutiti slatku pavlaku i premazati tortu i ukrasiti je. Po želji bočne ivice posuti mlevenim orasima.

Izvor: Kuhinja zaposlene žene