Sastojci: 

Za kore:

  • 8 belanaca
  • 250 g šećera
  • 250 g mlevenih lešnika, badema ili oraha

Za fil: 

  • 8 žumanaca
  • 250 g šećera
  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 250 g putera

I još:

mleveni lešnik, badem ili orah za posipanje

Priprema:

Ulupajte čvrst sneg od belanaca postepeno dodajući šećer. Zatim uspite lešnik i blago promešajte. Rasporedite masu u tri podmazana pleha (oblik po želji) i  pecite u rerni na 220 stepeni po dvadesetak minuta.

Fil: Umutite žumanca sa šećerom, dodajte rastopljenu čokoladu i umućeni puter, i mutite sve zajedno još 5-6 minuta. Stavite na paru i mešajte dok se masa ne zgusne. Kada se fil prohladi, mutite još desetak munuta dok ne postane penast.

Kore ohladite i rasecite horizontalno napola, tako da ukupno dobijete šest kora. Svaku filujte i ređajte jednu na drugu, pa ostatkom fila premažite tortu odozgo. Sa strane pospite lešnikom.

POGLEDAJTE VIŠE: Svečana torta vrhunskih domaćica: grilijaš torta od oraha

Izvor: Lisa