Priprema:
Izmerite sve semenke koje su vam potrebne.
Na ravnu veću tepsiju staviti semenke suncokreta, bundeve, proso, heljdina zrna i listiće badema i izmešajte.
Uključite rernu na 160°C i kad se zagrejala, ispecite ove semenke da malo zamirišu, oko 10 do 12 minuta i povremeno izmešajte.
Pazite da vam ne izgore... posle 8 minuta proverite jer sve rerne ne peku isto.
Izvaditi iz rerne i ostaviti da se kratko prohladi.
Dok se to sve hladi, zagrejati vodu da je mlaka.
Sve ostale sastojke, osim ulja i javorovog sirupa ( ako ne pravite hleb da je vegan, onda možete da koristite med i njega rastvorite u toplu, ali ne i u vruću, vodu ) dodati maslinovo ulje i so i sve rastvoriti u vodu.
Dodati tostirane i prohlađene semenke u ostale sastojke, promešajte i sipajte vodu. Kašikom sve dobro izmešati da se voda sjedini sa semenkama.
Ostaviti nekoliko minuta da semenke upiju vodu. Za to ne treba više od 5 minuta, onda sve izmešajte.
Pripremite kalup za hleb, koji je oko 8cm X 22cm, pa ga obložite papirom za pečenje.
Sipajte kašikom pripremljenu masu u kalup i mokrim prstima odozgore napraviti kao malo uzvišenje.
Posuti sa još zobenim ili heljdinim pahuljicama, pokriti i ostaviti da tako odstoji od 2 do 24 sata.
Kad ste spremni da hleb pečete zagrejati rernu na 190°C a rešetka neka vam je na sredini rerne.
Peći pripremljen hleb oko 75 do 90 minuta, ako počne previše da tamni odozgore, pokriti pek papirom. Možda je za neke od vas ova temperatura previsoka, možete hleb peći i na 180°C ali onda mora da se peče tačno 90 minuta.
Pečen hleb izvaditi i ostaviti u kalupu bar sat vremena, izvaditi iz kalupa i ohladiti ga još nekoliko sati pre nego što ga isečete.
Ovako pripremljen hleb je idealan za sve koji su na gluten free ishrani ili su vegan, inače hleb je izuzetno ukusan i veoma zdrav.
Ova vrsta hleba može trajati nedelju dana, pa čak i više ako ga čuvate u frižideru u hermetički zatvorenoj kutiji.
Hleb iseći na kriške i najidealnije je da ga blago tostirate.
Recept: Zorica Pavlović
Izvor: Pomoravka.blog.spot