Pržena testa su obično i dizana testa - ona za koje morate čekati da "proradi" kvasac. Međutim, ove fritule se spremaju veoma brzo jer se koriste jogurt i prašak za pecivo.
Priprema:
Umešajte sve sastojke i ugrejte ulje u dubokoj šerpi.
Proverite temperaturu ulja - umočite drvenu varjaču i ako se oko nje počnu širiti sitni mehurići, pravo je vreme za spuštanje fritula u šerpu.
Drugi trik je - kako oblikovati fritule da budu jednake i lepe na oko?
Najbolje je da radite sa dve kašičice i to na sledeći način - umočite obe u vrelo ulje, pa jednom zahvatite testo, a drugom ga skinite u jednom potezu i spustite tako dobijenu lopticu u ulje.
Treći trik je da temperaturu odmah smanjite kako fritule ne bi spolja izgorele a iznutra ostale žive. Ako imate plin, to je idealno. Ako radite u šerpi sa debelim dnom, budite veoma oprezni - ovo dno dugo drži temperaturu pa je možda najbolje da šerpu povremeno skidate sa vatre.
Vadite pržene fritule šupljikavom kašikom na kuhinjski papir da se ocede, ali znajte da zbog alkohola koje dodajemo ovom testu one upijaju daleko manje masnoće.
Recept: Kika K.
Izvor: Lepa&Srećna