Porodično nasilje je posljednjih godina postala medijski vrlo praćena problematika. 

Neretko i vlasti u saradnji s nevladinim organizacijama pokreću javne kampanje u koje se ulažu stotine hiljada evra (poput najnovije pod nazivom "Moj glas protiv nasilja", čiji je glavni cilj "podizanje svesti javnosti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama i devojkama uključujući porodično nasilje")

Međutim, same žrtve nasilja, bez obzira bili to muškarci ili žene, vrlo se retko odlučuju na javni nastup s punim identitetom...

VIŠE: Ženske priče: zašto sam ostala u nesrećnoj vezi

"Nisam se za ovaj javni govor odlučila iz osvete, nego zato što želim da upozorim buduće 'potencijalne žrtve' na tog čoveka i ohrabriti žene koje su inače izložene nasilju da ne pristaju na takav način života te da to prijave jer rešenje uvek postoji. Povukao me je nedavno objavljen članak u kojem se navodilo da je jedna devojka oprostila svom tadašnjem momku to što ju je brutalno izudarao drškom noža te se posle čak i udala za njega. E, pa ja ne mogu i ne želim oprostiti jer sam zbog ponašanja svog bivšeg verenika Alena Krstulovića (58) dovedena na rub egzistencije i ponižena sam i kao žena i kao osoba", počela je svoju ispovest 56-godišnja Ingrid Pečarević iz Splita.

"Nakon svega što mi se dogodilo, mnogi me prijatelji i poznanici u čudu pitaju: 'Al' ti to nisi znala, ko je on i da duguje na sve strane?' Nisam! Kako bih znala kad mi niko nikad nije ništa govorio o tome", kaže Ingrid. A ljubavna priča s poznatim splitskim instruktorom jedrenja i skiperom s 27-godišnjim iskustvom počela je upravo onako kako i treba - bila je to prava ljubavna idila.

OVAJ PUT SAMO ZA VICKA

Posted by Ingrid Pečarević on Monday, 2 February 2015

"Ma, znali smo se mi iz detinjstva, s istog smo otoka, čak smo kao deca bili i u nekoj platonskoj vezi. Bilo je leto 2010. godine kada mi je on jednom prilikom prišao, nabavio je moj broj mobilnog, i tad smo imali, kako se to kaže, letnju avanturu. To je leto stvarno bilo bajno. Nakon toga je usledio višemesečni prekid, a onda u junu 2011. godine počinjemo našu vezu. 

U početku sam se, naravno, 'tražila' u vezi, nisam bila sigurna u svoja osećanja, jer sam, kao desetak godina razvedena žena, već bila navikla da živim sama sa svojim tada 14-godišnjim sinom. No, on je bio vrlo šarmantan, donosio mi je marendu na posao, dolazio bi po mene, držao me 'kao kap vode na dlanu'. I tako se, malo po malo, kako se veza razvijala, uselio kod nas", govori Ingrid i odmah nastavlja da pojašnjava kako su počeli "problemi".

"Počelo je, ah kako, sitnim lažima bez ikakvog razloga. Tako sam, kad se uselio kod mene, podigla prvi kredit u oktobru 2011. godine, trebalo mi je za moje privatne potrebe. On je tad renovirao brod 'Magima' i ja sam mu pozajmila dve hiljade evra. Potom sam mu dala 4.000 evra da mi kupi polovni auto u Zagrebu jer je kazao da je tamo povoljnija ponuda. No, vratio se bez auta, a za novac je kazao da ga je oročio. Kad mi je nakon nekoliko meseci zatrebao novac, kazao je da ga nema jer je platio materijal za brod. 

Šokirana sam ga pitala zašto me nije pitao, kako je mogao to da uradi s mojim novcem, a on je rekao da mu je bilo neugodno kao muškarcu da mu ja dajem novac i da je mislio da će u međuvremenu nešto novca dobiti, pa da ja neću ni saznati za ovo. Molio me, plakao, da ne prekidam i ja sam popustila, te smo se u decembru 2012. verili. Čak je i u junu 2013. godine, pri predstavljanju obnovljenog broda 'Magima', javno rekao da će 'ovo veče posvetiti svojoj verenici Ingrid, koja se najviše napatila kad smo obnavljali brod' ", nastavlja Ingrid dodajući kako je tad opet nastupila "idila".

A onda je usledila 2013. godina i novi kredit koji je bio deo ulaganja u zajedničku budućnost da se brod, kako kaže, "napokon baci u more" i da i Alen napokon počne da radi i zarađuje. No, tada je ona zatražila napismeno da pola vlasništva broda ide na nju. "Načelno je pristao, no kad bih rekla da odemo to da overimo u javnom beležniku, uvek bi ga nešto omelo. 

Nasilje nije počelo odmah, prvo bi u svađama sebe lupao po glavi, a prvi put me napao kad smo bili u autu, pljesnuo me je i uzeo za ruku i okrenuo je. Kad smo došli kući, bacio me na pod i onda je izleteo iz kuće. Tad sam napokon počela da shvatam da sam u teškoj i delikatnoj situaciji, no ništa nisam prijavljivala policiji niti bilo kome jer sam još bila uverena da ću dobiti taj papir za brod. Nisam ni sama verovala šta se zbiva, a s druge sam strane imala sina kojeg sam želela da zaštitim od takvih scena."

"I nakon ovog ispada on se kajao, molio, govorio da ne može da živi bez mene, ponašao se kao 'princ iz bajke'. No, stvari su pošle nagore i svaki put kad bismo bili kući, počela bi svađa jer je novac počeo 'nestajati' i ja bih uvek postavljala pitanje gde je. Jednom me je bacao i udarao toliko jako da su susedi zvali policiju. Posle sam u policiji to porekla, rekla sam da smo bili malo pretemperamentni, a i on im je to rekao. Pitate me zašto sam tako postupila? Zato što mi je govorio da ako bilo što kažem policiji, da neću videti ništa od uloženog", govori 56-godišnjakinja dolazeći potom do trećeg sukoba nakon kojega je, napokon, nasilje prijavila policiji.

Za taj događaj postoji i zasad nepravosnažni kazneni nalog Opšteg suda u Splitu, prema kojem je Krstulović kažnjen s tri meseca zatvora s rokom izdržavanja od dvije godine, i to zbog nanošenja telesnih povreda. Sud ga je kaznio, prema optužnici ODO-a Split, zato što je "u pokušaju da svojoj vanbračnoj supruzi Ingrid Pečarević nanese lake telesne povrede, tokom verbalne prepirke, istu čupajući za kosu više puta udario rukama po glavi i nogama nanevši joj krvne podlive kože obe noge u području kolena, a koje su povrede lake naravi". Sud je ovakvu odluku temeljio na fotografijama, iskazima oštećene Ingrid i jedne svedokinje te nalaza i mišljenja sudskog veštaka.

"Sad je situacija takva da ja praktično živim zahvaljujući dobrim prijateljima koji mi pomažu da preživim i da mogu da skuvam ručak jer plaćam oko 800 evra kredita mesečno, što su dve trećine moje plate. Želim samo da upozorim ljude da se ovako nešto nikome više ne dogodi jer ja nisam bila upozorena. Da jesam, verovatno do svega ovoga ne bi nikad došlo. I neka druge žene znaju: kad vas muškarac prvi put udari, budite sigurni da će to ponoviti bez obzira koliko se nakon toga izvinjavao i opravdavao", zaključuje Ingrid Pečarević.

Izvor: Slobodna Dalmacija